Тесла није директно умешана у договор око Твитера, али су акције компаније била на мети шпекуланата након што је Маск одбио да јавно открије одакле му новац за куповину. Пад Теслиних акција од 12,2 одсто у уторак је једнак паду његовог удела у Тесли од 21 милијарду, исто колико му треба и за Твитер. Тесла још увек није одговорила на захтеве за коментар, пише Ројтерс.

Ипак, пад вредности акција Тесле долази у тренутку када се и остале технолошке компаније суочавају са падом вредности. Индекс Насдак је јуче завршио трговање на најнижој тачки од децембра 2020. године.

Фото: Профимедиа

 

Акције Твитера су такође пале за 3,9 одсто и завршиле су јучерашње трговање на нивоу од 49,68 долара, што је око 5 долара мање од цене коју је Маск уговорио за купопродају компаније. Овај пад вредности обе компаније, како кажу стручњаци, осликава несигурност инвеститора и страх да ће се Маск предомислити око куповине друштвене мреже.

- Ако акције Тесле наставе са падом, биће угрожено финансирање договора са Твитером, каже аналитичар тржишта у компанији ОАНДА, Ед Моја.

У склопу плана финансирања, Маск је подигао маржни зајам од 12,5 милијарди долара везан за његове акције Тесле. Да би добио кредит он је био приморан да га покрије са 62,5 милијарде долара у акцијама Тесле, што је скоро пола акција које он поседује, и проблем настаје зато што тим акцијама пада вредност те ће "маргине" морати додатно да се покривају.

Фото:АП/Susan Walsh

 

Професор Универзитета Мериленд Дејвид Кирш, чије се истраживање фокусира на иновације и предузетништво рекао је да инвеститори брину о "каскади позива брокера на додатно финансирање како би се покрили губитци од подигнутих кредита.

Ако акције Тесле падну на ниво од 570 долара по акцији, велике су шансе да ће Тесла банкротирати.

Акције Алфабета, су у уторак пале након што је објављен извештај да је Јутјубу пала зарада. за 2,5 одсто, и још додатно данас за још 1,1 одсто. Као објашњење пад прихода Гуглове платформе исзтакнуто је да је рат у Украјини главни кривац.

Јутјуб је, према подацима ФактСета, зарадио чак 600 милиона долара.