Zapadni mediji pokrenuli su kampanju o navodnom gubitku svetih relikvija - na dno mora, zajedno sa krstaricom "Moskva" koja je potonula 14. aprila.

Britanski "Tajms" piše kako "ni relikvija dela krsta na kom je razapet Isus Hrist nije spasila ruski brod. "Biznis insajder" navodi da je Rusija poslala flotu od osam brodova u misiju spasavanja dragocenosti s krstarice "Moskva" na kojem, kako su napisali, "moguće da je bio i deo krsta na kom je, prema predanju, razapet Isus Hrist".

Članak "Biznis insajdera" se poziva na izveštaje ruskih medija iz februara 2020. godine u kojim stoji da je relikvija predata tadašnjem komandantu Crnomorske flote, viceadmiralu Igoru Osipovu, i smeštena u štab flote radi naknadne isporuke na brod.

Foto: The Times printskrin

 

 

Reč je o sićušnom komadu drveta – prema vernicima, to je deo krsta na kome je Hristos razapet. Fragment je ugrađen u metalni krst iz 19. veka koji se čuva u relikvijaru (kovčegu). On je na brodu "Moskva“ trebalo da bude smešten u kapelu za molitvu mornara, rekao je protojerej Sevastopoljskog okruga Ruske pravoslavne crkve Sergij Haljuta. Prema njegovim rečima, komad "pravog krsta" posadi je dozvolio da prenese vlasnik relikvije - "anonimni kolekcionar".

Foto: businessinsider.com printskrin

 

 

Da li je relikvija bila na brodu u trenutku potonuća - odgovor na to pitanje "Biznis insajder" nije dobio od ruske ambasade u Londonu koja, kako navode, nije odgovorila na njihov zahtev.

Ruska strana o ovim navodima se nije oglašavala, a tamošnji mediji ne pišu o tome.