„Имамо указ председника Руске Федерације, имамо одговарајућу одлуку коју спроводи добављач гаса, а то је Гаспром. Сви контакти са купцима гаса се обављају преко Гаспрома. Сходно томе, информације о резултатима тих разговора објављује Гаспром“, рекао је Песков поводом питања да изнесе детаље договора са купцима.


Ројтерс је објавио раније да је Европска комисија послала писмо земљама ЕУ у којем се објашњава да ће компаније из 27-чланог блока, ако испоштују низ услова, моћи да плаћају руски гас у рубљама без кршења санкција уведених Москви.

Према британској агенцији, један од могућих модела плаћања гаса у рубљама подразумева да примаоци гаса отворе рачуне у доларима или еврима у једној руској банци, којој трансферишу средства у валути, конвертују их у рубље и извршавају плаћање.

Ова процедура елиминише могућност да западне земље блокирају плаћање руског гаса, наводи Тасс.

Путин је 31. марта потписао указ којим се утврђује нова процедура за купце из тзв. непријатељских земаља за плаћање руског гаса. Те државе сада морају да трансферишу средства у страним валутама Гаспромбанци, која ће на берзама куповати рубље и преносити их на посебне рубаљске рачуне увозника, објашњава се у информацији.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".