Зачин пре хране

Трик који спречава прскање уља је крајње лак - чим у тигањ додате уље, пре него што се загреје, додате и мало соли, а храну пре пржења добро осушите.

Фото: Профимедиа

 

Важно је да намирнице које стављате на загрејано уље не буду влажне, јер управо комбинације влаге и врелог уља доводи до прскања. Просушите их и лагано, уз помоћ шпатуле, спуштајте у тигањ, са што мање висине.

Фото: Профимедиа

 

Температура

Можда мислите како сте до сада постали експерт и како вам није потребан термометар да бисте препознали температуру уља, али изненадили бисте се колико грешите.

Наравно, можете то проверити помоћу комадића хлеба, тоста или умакањем дрвене варjаче - али ниједнa од ових метода није довољно прецизна и можете озбиљно оманути.

Фото: Профимедиа

 

Права температура уља прави разлику између хрскавог, укусног јела и млитаве, уљем натопљене хране, па можда и није тако лоша идеја узети добар термометар за кување који ће вам увек тачно рећи када је уље спремно.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".