Јаје је изузетно хранљиво и може да замени компетан оброк. Оно има изузетно високу нутритивну вредност и садржи чак петнаест витамина и минерала, од којих су најважнији витамин А и витамин Б12.

- Јаје које није свеже препознајем по тежини, друго, требало би да постоји и декларација на паковању. Ја када кувам за Ускрс, у четвртак скувам луковину, па онда у петак у то хладно спустим јаја и онда кувам. Што више се кува то боље, седам до десет минута је најбоље. Охладити их у хладној води, што мање да стоје на столу, по могућству у фрижидеру нон-стоп - рекао је у Јутарњем програму на ТВ Прва кувар Милан Стојановић.

И нутриционисткиња Бранка Мирковић сагласна је да је важно ускршња јаја чувамо у фрижидеру, те да је велика грешка то што их данима држимо на столу.

Фото: Профимедиа

 

 

- Ускршња јаја треба држати у фрижидеру, до седам дана, пукнуто јаје пет. Јаја фарбамо у петак и требало би их и до Ускрса држати у фрижидеру јер јаја заиста изазивају веома велике и опасне проблеме стомачне, тако да треба водити рачуна.

Треба водити рачуна и током фарбања и кувања јаја, поготово ако пукне јаје, онда може да се деси да се инфицира ако је неко инфицирано. Прво морамо да купимо јаја да буду свежа, то мора да буде проверено, да их правилно кувамо, да их хладимо у хладној води и наравно одвојити она која су већ пукнута, њих не треба јести. И врло је важно чиме их фарбамо, осим тих природних боја, раније луковина итд., имате те прехрамбене боје, али имате веома опасне боје које могу да буду штетне и токсичне".

Мирковићева је појаснила и колико јаја смемо да поједемо у току дана.

Фото: Профимедиа

 

 

- Женска популација два, мушка три, али ја знам да поједу много више. Деца која трче могу да поједу мало више, али тог дана и не претерано. Ипак не треба претеривати јер имамо и друге ствари да једемо, па нећемо јести само јаја - рекла је она, па открила и шта може да се деси уколико их поједемо превише.

- Може да се испровоцира свашта и нешто и што не знате да се активира, проблеми са жучи, дигестивни тракт, да не причамо о томе да се не завршава све на јајима. Кад кренете са јајима, па ако правимо све по реду онда то буде ручак са много калорија и на крају колачи

С обзиром на то да се у већини породица припрема и права празнична гозба, савет нутриционисткиње је да пазите када подгревате јела.

- Јела подгревати само једном, стално подгревање и хлађење, ту долази до развоја таквих бактерија да нисмо свесни колико је то опасно - закључила је нутриционисткиња.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".