Да би се јајима могло куцати, да фарба не би продрла унутра и да би била успешно обојена и украшена, љуска треба да буде потпуно неоштећена, зато искусне домаћице користе трикове у кухињи.

Постоји неколико савета које треба пратити, а успех сигурно неће изостати те ћете на своју трпезу за предстојећи празник изнети цела, лепо обојена јаја.

Оставите јаја на собној температури

Пре свега јаја која ћете фарбати, неколико сати раније извадите из фрижидера и оставите их на собној темепратури. Хладна јаја чешће пуцају у додиру са топлом водом. Осим тога, за Васкрс је најбоље користити јаја која су стара неколико дана, јер ћете их лакше ољуштити.

Фото: Профимедиа

 

 

Кухињска крпа и со

На дно шерпе ставите пресавијену кухињску крпу или тањи пешкир, јаја поређајте нежно, али тако да буду густо сложена, како се при кувању не би подизала или међусобно ударала, и тако избегните пуцање.

Пола супене кашике соли ставите на литар воде у којој ће се јаја кувати. Овај трик служи да иако неко јаје пукне, беланце неће исцурети већ ће се згрушати, а такво јаје је могуће обојити. Осим тога, кувана јаја чија је љуска пукла моћи ћете да искористите и за предјела, ролате са месом, разне салате.

Шерпу налијте водом, ставите со, ринглу укључите на средњу јачину и сачекајте да вода почне да ври. Када прокључа јаја кувајте на тихој ватри од 10 до 15 минута. Кувана јаја потом офарбајте и украсите жељеном бојом и техником.

(Стварукуса)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".