На тему односа српског народа према вери, Богу и прослављању верских празника, Неле каже да су "Срби народ који је са Богом на ти". 

- Стога не маре много за протоколе. Дубоко су уверени да Бог има посебан однос према свакоме појединцу, па своју веру и љубав према њему подразумевају и чини им се да немају потребе да их посебно истичу. Наравно, кад дођу празници, онда облик љубави према Богу добије свечарску, скоро естрадну форму, која обично прелази границе укуса. Иако су двојица мојих прадедова била свештеници, један од њих је крстио Принципа, већ се следећа генерација моје породице одметнула у комунизам, тако да сам ја одрастао уз капитална дела Карла Маркса и Владимира Иљича Лењина. Ипак, једини који се у породици држао строгих црквених канона био је мој деда Симо. Он је славио све благдане, укључујући и Ускрс. Сваком одласку код њега мој брат Дражен и ја смо се веома радовали. Нарочито куцању јајима - прича Неле, који је пре неколико година изјавио да је "Косово место на којем станује Бог лично", а сада на питање има ли тамо правде за Србе, одговара на следећи начин:

Фото: Драган Миловановић

 

 

- Наравно да је има, али се правда мора пронаћи. Она Божја правда није једнака геополитичкој. Косово је света земља. Дубоко сам уверен да је могуће пронаћи модел по коме би она постала довољно велика за све.

Што се тиче рата који букти у Украјини, Неле сматра да је то друго полувреме утакмице која је почела падом Берлинског зида.

- Прво полувреме се у потпуности играло на нашем делу терена. Друго полувреме се померило на исток. Надам се да ће утакмица што пре бити завршена и да неће бити продужетака. Другим речима, ми сад треба мало да ћутимо и да се не правимо важни! Једина максима везана за рат коју ја узимам озбиљно је изрека једног јапанског мајстора каратеа која каже да је само избегнута борба уједно и добијена борба.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".