Велики или Ускршњи пост почео је 7. марта, а завршиће се 23. априла. То је један од најстрожих постова, а такође је и најдужи – они који посте цео пост пуних 48 дана се уздржавају од јаја, млека, меса и других мрсних намирница.

Након овог поста долази Ускрс, а као што је свима познато, то подразумева и куцање јајима, али и уживање у разним ђаконијама које домаћице вредно припремају. Они који су дуго постили и ужелели су се мрсне хране, једва ће чекати да уживају у разним гурманлуцима, али је чињеница да јака и масна храна може тешко да падне организму који је дуго био на посној храни.

Фото: Јутјуб принтскрин/K1 Televizija

 

Саша Плећевић познатији као др Филгуд у емисији 150 минута на ТВ Прва је открио шта је најгоре што можете да урадите после поста, а саветовао је и како да тело лакше навикнете на мрсну храну.

- Највећа грешка је после поста да се навали на прасенце, јагњенце... Постоје истраживања која показују да најмање две недеље треба организму да се врати та мрсна храна. И сад ако у недељу идемо на причест, па једва чекамо да кренемо са тим обилним доручком, па ручком, па вечером, слаткишима... Мој предлог је када кренете после поста, сутрадан крените са доручком, може да буде мрсни доручак, онда узмете једно цело жуманце и више беланаца са салатом, може парче ражаног хлеба. За ручак можете и парче неке прасетине или јагњетине, али мало и што више жваћите да не бисте оптеретили желудац. Бирајте кртину јер маст је ту гора, протеин уносимо и током поста, путем рибе, али та маст нам доводи до бола, до жучних колика, до претераног бола, панкреаса, танко, дебело црево, желудац, све страда ако уносимо енормне количине хране, а нарочито ако једемо слаткише који су сада пуни маргарина, пуни јаја, масти, то треба избегавати - поручио је он.

(МОНДО)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".