Цветна недеља добила је назив по празнику Цвети, којим се завршава шеста недеља Ускршњег поста.

Према предању, када је Исус ушао у Јерусалим, верници су пред њега бацали палмнине гане и најлчепше цвеће, па је зато ова недеља Цветна. Она означава период када се природа буди, све почиње да буја и цвета.

У Цветној недељи падају празници Лазарева субота и Цвети.

Лазарева субота

У суботу у Цветној недељи славимо Лазареву суботу, као успомену на Лазара кога је Исус васкрсао итз мртвих. 

Слави се као победа живота над смрћу, а као симбол тога држи се Врбица, то јест носе се у процесији озеленеле гранчице врбе у цркву на освећење, а сутрадан се деле верницима у цркви.

Тада се у цркву носе врбове гранчице које се освештају, а затим се сутрадан, на празник Цвети, деле верницима како би исплели венчиће.

Фото: В. Данилов

 

 

- У овој шестој недељи Часног поста, када ћеш чути јеванђеље о васкрсењу Лазара из мртвих, сабери и управи мисли своје на чисто срце које Бога види. И пробај чистоту срца свога на овоме чуду васкрсења четвородневног мртваца. Нечисто срце неће на овоме догађају видети Бога нити чудо Божје, него ће срицати своју клапњаву о хипнотизму, сугестији и другим врачаријама, које су стекле своје научне рубрике. И ти, ако не будеш овде видео Бога (у лицу Христа Васкрситеља) и чудо Божје у васкрсењу Лазара, значи имаш још нечисто срце - владика Николај Велимировић

Цвети

Црква прославља Цвети у знак сећања на улазак Христов у Јерусалим, када су Христа јашућег на магарцу дочекивали с великом радошћу, бацајући испред њега палмове гранчице, као и цвеће, по чему је овај празник и добио назив Цвети.

Фото: Википедија

 

Читава недеља пред овај празник има назив Цветна недеља, што значи да је у тој недељи значајну улогу имало цвеће, раст биљака, то јест бујање читаве природе.

Обичаји 

Ове недеље крече се воћке, насађују квочке, али ништа што цвета не треба сејати, јер ће у том случају сав цвет сметнути и неће бити плода.

Током Цветне седмице, а нарочито у недељу, на празник Цвети, постоји обичај да се од цвећа и врбових гранчица плету венчићи које стављамо на главе или чувамо у дому како би смо привукли напредак и здравље.

Обичај налаже да сви ове седмице "завире у своје срце", да се покају и припреме за велики празник који предстоји, јер само они "чистог срца" могу да схвате суштину Христовог васкрснућа. Ова седмица треба да буде припрема за следећу Страсну седмицу, када посте чак и они који нису толико ревносни верници, зарад свог и здравља своје породице.

 

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".