Шарић 'послао' три адвоката у затвор

Пре Лазаревића, на списку окривљених припадника Шарићеве криминалне групе нашли су се и адвокати Радован Штрбац и Андрија Крловић, који су осуђени у поступку за прање новца стеченог од продаје кокаина.

Адвокат Штрбац из Новог Сада је тако крајем јула 2020, после скоро десет година од почетка суђења, пред Вишим судом у Београду осуђен на седам година затвора, а Шарић на девет година затвора јер су са сарадницима "опрали најмање 20 милиона евра од дроге, куповином хотела, државних пољопривредних предузећа и земљишта.

Пола године касније у одвојеном поступку је осуђен и адвокат Крловић на четири и по године затвора, пошто је утврђено да је за нарко-боса такође "опрао" више од милион евра. Обојици бранилаца пресуде још нису правоснажне, као ни Шарићу, с обзиром на то да су тек почетком априла ове године изнете жалбе пред Апелационим судом, који би убрзо требало да донесе коначну одлуку.

Фото: Милена Анђела

 

Што се адвоката Лазаревића тиче, он је приведен у четвртак са Шарићем и још тројицом сарадника, за које се сумња да су као припадници организоване групе учествовали у бројним кривичним делима. Накнадно су ухапшена још двојица осумњичених, док су петорица и даље у бекству.

Поред убиства некад блиског пријатеља Милана Миловца у Еквадору, Шарић се сумњичи да је из притвора поново организовао кријумчарење великих количина кокаина из Јужне Америке ка Европи, те да је преко адвоката Лазаревића и осталих издавао налоге како да дискредитују сведока сарадника Небојшу Јоксовића, који је сведочио против нарко-боса у претходним поступцима.

Осумњиченом адвокату Лазаревићу, који такође заступа и Вељка Беливука и Марка Миљковића, ставља се на терет да је као бранилац Шарића непосредно или преко криптованих телефона с инсталираном апликацијом Скај договарао постављање бомбе под џип сведока одбране Горана Николашевића из Ваљева, с намером да за то оптужи Јоксовића.

Лазаревића, иначе, брани рођена сестра Оливера Ђорђевић, која је такође адвокат. Она, међутим, није желела да коментарише за медије оптужбе против брата, коме, у случају да се докаже његова одговорност, прети вишегодишња робија због злоупотребе положаја.

Зарађивао више од пет милиона евра годишње!

Адвокат и бизнисмен Радован Штрбац, иначе бивши судија, овако се бранио у својој завршној речи пред судом уочи изрицања пресуде:

- Не знам од чега се овде уопште бранимо?! Шарић је имао легалан новац и не знам због чега би 'прао' већ 'опране паре', зато за све оптужене мора да буде донета ослобађајућа пресуда. Осим тога, када су тужиоци видели да је мој годишњи промет износио од 3.200.000 до 5.700.000 евра, да ли је било потребе да је учествујем у прању новца?! 

Штрбац је више пута истакао да није водио са Шарићем никакве шифроване разговоре, како стоји у оптужници, те да су увек комуницирали преко регуларних телефона. Сву кривицу свалио је на крају на Милета Јерковића, који је у том поступку био сведок сарадник.

Фото: Танјуг/ Јадранка Илић/Бг

 

Одузета бројна вредна предузећа

Адвокат Андрија Крловић је осуђен једногласно, након што је поступајуће судско веће навело да су доказане тврдње тужилаштва да је он током 2008. и 2009. године прљави новац Шарићеве групе улагао у куповину и закуп некретнина и земљишта, фирми и пољопривредних добара, а све како би прикрио његово порекло. 

Уколико Апелациони суд потврди пресуду Крловићу од четири и по године затвора, биће му трајно одузет и стан на Врачару, у близини Правног факултета. Првостепеном пресудом, подсетимо, од Шарића је одузето привредно друштво "Млади борац" Сонта, "Јединство" Гајдоба, "Митросрем" Сремска Митровица, УТП "Путник" ад Нови Сад, ХТДП "Војводина" Нови Сад, "Братство" Прешево, "Данзо инвест", имовина "АМЦ Звезда" из Панчева...

Фото: З. Јовановић, П. Милошевић

 

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".