Ова слика коју прати једнолично пиштање зове се тест карта или тест шаблон. Реч је о телевизијском тест сигналу који се углавном емитује у тренуцима када је трансмитер активан, али не емитује програм - дакле, углавном на почетку и на крају емитовања.

Овакве тест картице коришћене су од самих зачетака телевизије. Испрва су то биле стварне картице ка којима је усмеравана камера, а главни циљеви били су упаривање камера и камкордера и калибрација сигнала. Ових дана се за то користе генератори за тест сигнала који не захтевају присуство камере. Дигитално израђене тест карте омогућавају свима (и гледаоцима и телевизијским станицама) да подесе своју опрему како би добили оптималан квалитет слике.

Круг је био ту због подешавања линеарности у доба док су се у телевизорима користиле електронске цеви.

Тест карте углавном садрже одређен сет шара који омогућава телевизијским камерама и гледаоцима да адекватно подесе слику на својим уређајима. Централни део тест карте биле су такозване СМПТЕ траке у различитим бојама и то с леве на десну страну, редом: бела, жута, зелена, магента, црвена и плава. Уз те боје, ту се налазе и различите нијансе црне које омогућавају да се јачина светла и контраст на екранима подесе што боље.

Најпознатија тест карта направљена је 1966. године у лабораторији компаније Филипс. Садржај и форму овог шаблона осмислио је инжењер Фин Хендил уз помоћ главног инжењера Ерика Хелмера Нилсена. Хендил је, са својим инжењерским тимом, направио и опрему која ће генерисати шаблон назван - "Филипс ПМ5544".

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".