- То је граница која није наша. А када Србија нападне Косово, ми не реагујемо само као Косово, ми реагујемо као албански народ, јер Србија има веома блиског савезника у Москви и већа је од нас, тако да реагујемо на начин који нас приближава успешној одбрани - рекао је Курти за грчки Катимерини, а преноси Косово онлајн.


Истовремено, он напомиње да референдум о уједињењу тзв. Косова са Албанијом по уставу није дозвољен и да је то тешко променити.

- Желимо блиску сарадњу са Албанијом, али не на штету мањина. Албанија и Косово су две различите државе, али не и два различита народа. Проблем је када Београд ускочи и жели да поткопа нашу државност и наше институције. Тада је природно да желимо да будемо јачи, јер Србија је много јача од нас - рекао је Курти.

Курти је казао да жели споразум с Београдом, али и поновио да споразум мора имати узајамно признање као средишњи део.

- Амерички председник Бајден и амерички државни секретар Блинкен су веома јасни. Званичници у Бриселу, ако их сретнете дуже од пет минута, кажу да нема начина да се заобиђе независност. Признавање наше независности биће добро за Србију, јер ће следећа генерација одрастати без овог хегемонистичког сна о враћању Косова Србији - рекао је председник такозване владе у Приштини.