Видео поруку Медведчука, који се сматра блиским сарадником руског председника на свом Телеграм каналу објавила је Служба безбедности Украјине (СБУ).

- Ја, Виктор Владимирович Медведчук, желим да се обратим председнику Русије Владимиру Путину и украјинском председнику Владимиру Зеленском са захтевом да ме украјинска страна размени за браниоце Маријупоља и становнике - рекао је Медведчук, преносе Известија.

 

 

Супруга Виктора Медведчука, Оксана, обратила се 16. априла председнику Руске Федерације са молбом за помоћ у ослобађању мужа.

Она је навела да је Медведчук дао сагласност на размену и изручење на територију Руске Федерације уколико земље постигну споразум.

Пре тога је снимила молбу за помоћ турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану, као и престолонаследнику Саудијске Арабије Мохамеду бин Салману Ал Сауду, да помогну размену британских затвореника за њеног супруга.

Фото: Фејсбук/Володимир Зеленський/oksana marchenko, Профимедиа

 

 

 

Украјински председник Володимир Зеленски је 12. априла саопштио да је Медведчук притворен и на друштвеним мрежама објавио фотографију на којој политичар седи са лисицама на рукама и у маскирном оделу.

Касније је украјински лидер понудио Русији да замени политичара за заробљене украјинске војнике.

Медведчук је од маја 2021. био у кућном притвору, одакле је, како је саопштило Министарство унутрашњих послова Украјине, побегао 28. фебруара, четири дана након напада Русије на Украјину и да му се од тада губио траг.

Украјинске власти Медведчука сумњиче за велеиздају и покушаје пљачке националних ресурса на Криму, који је Москва анектирала 2014. године.

Он се у Украјини сматра савезником руског председника Владимира Путина, кога назива "личним пријатељем", а Путин је и кум његове најмлађе ћерке.

Фото: Профимедиа

 

ГАЛЕРИЈА: Битка за Мариупољ и пакао рата

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".