Како је Зеленски изјавио у интервјуу ЦНН-овом новинару Џејку Таперу, нема гаранције да Русија не би поновно покушала освојити и Кијев у случају да се домогне целог Донбаса.

- Зато је врло важно да им то не дозволимо, да задржимо положаје јер ова битка... Она може утицати на ток читавог рата. Ја руској војсци и руском вођству не верујем. И зато сам свестан чињенице да то што смо их одвратили, што су побегли из Кијева и са севера, из Чернигова и из тог смера, не мора да значи да се, ако се дочепају Донбаса, неће вратити према Кијеву - додао је.

Говорећи у свом кабинету у Кијеву, Зеленски је рекао да би свет требало да буде приправан на могућност да ће руски председник Владимир Путин можда у Украјини користити тактичко нуклеарно оружје јер он, напомиње Зеленски, нимало не цени украјинске животе. У интервјуу је поновно апеловао на додатну војну помоћ са Запада не би ли украјински војници успели да одбију напад с истока и југа за који се Руси очигледно припремају. Коментарисао је и тезу америчког председника Џоа Бајдена да су руске трупе на територији Украјине починиле геноцид.

- Ја и председник Бајден мислимо једнако. Погледајте шта се догодило у Бучи. Јасно је да се то не може назвати ни ратом, то је напросто геноцид. Само су посмицали те људе. Не војнике, него народ. Само су пуцали по њима на улицама. На људе који су возили бицикле, чекали аутобус или само ходали улицом. Улице су напунили лешевима - рекао је Зеленски, преноси Јутарњи лист.

Фото: Принтскрин/Фејсбук/Володимир Зеленський

 

 

На Бајденов коментар о геноциду реаговао је француски председник Емануел Макрон који сматра да није конструктивно ескалирати реторику на тај начин. Зеленски за ЦНН каже да се након тога чуо с Макроном те да га је позвао да посети Украјину и да се лично из прве руке увери у зверства за која оптужује Русе.

- Мислим да он настоји да предузме одређене кораке не би ли навео Русију на дијалог. Ја сам му само поручио да би требало да схвати да ово уопште није рат, него ништа друго до геноцид. Позвао сам га да дође кад год му се укаже прилика. Доћи ће и видети ово и уверен сам да ће тада разумети - сматра Зеленски.

Он жели да у његову земљу дође и Бајден, а да би до те посете могло доћи сугерисао је и сам амерички председник рекавши проткле недеље новинарима да је то његова жеља, но неименовани амерички званичници убрзо су рекли да је та идеја засад још на нивоу "дискусије".

Фото: Профимедиа

 

 

- Верујем да ће доћи, али то је, наравно, на њему да одлучи, а зависи и о сигурносној ситуацији. Али, он је ипак лидер Сједињених Држава и требало би да дође и види шта се овде догађа, рекао је Зеленски.

Говорећи о погинулима у рату, Зеленског су обузеле емоције.

- То је јако болна тема за мене, видети да људи гину - рекао је.

На питање шта као човек који је изгубио породицу у геноциду, у холокаусту, и као лидер државе у ратном стању мисли о политичарима широм света који на Међународни дан сећања на холокауст говоре "не поновило се", Зеленски одговара:

- Не верујем свету. Не верујем тим речима. Након руске ескалације, не верујем ни суседима. Ни у шта не верујемо, осим у саме себе, у наш народ и оружане снаге, то нам је једино преостало. Верујемо да ће нас друге земље подржати не само речима, него и делима. И то је то. Не поновило се. Заиста, сви то изговарају, али као што видите, немају сви храбрости.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Украјински председник каже да је додатних 800 милиона долара у америчкој војној помоћи које је најавио Џо Бајден свакако добра вест, али да треба још више средстава.

- Наравно, треба нам тога још, али задовољан сам што нам Бајден сада помаже, осећам да сада водимо јаснији дијалог. Био је то дијалог пун странпутица, али никада није био празна прича. Било је јако, јако тешко јер ипак нема толико много земаља које су нам истински помогле - појаснио је.

Фото: Профимедиа

 

 

Према Зеленском, кључни фактор је убрзати испоруку оружја како би оно што пре дошло у руке украјинских војника. Одбацио је одређене резерве које су се појавиле у Америци и неким другим државама у погледу обучености његових трупа.

- Спремни смо да баратамо било којом врстом опреме, битно је само да нам буде брзо достављена. У стању смо врло брзо да научимо да рукујемо њоме, али она напросто мора брзо и стићи на терен - изјавио је.

ГАЛЕРИЈА: Председник Украјине Володомир Зеленски посетио Бучу

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".