Иако никада није сањала да ће се бавити глумом, судбина је ипак умешала прсте и она је постала једна од наших најлепших и најталентованијих глумица тог времена. Реч је о невероватној Душици Жегарац. 

Њена каријера је отпочела сасвим случајно када је враћајући се из школе наишла на једног човека на Теразијама који ју је тада питао да ли жели да глуми у једном филму. Тако је отпочела њена каријера са само 16. година. 

Прва улога је била у "Деветом кругу" Франца Штиглица, након чега су почеле да се нижу улоге. Како је постала запажена, тако је имала и више ангажмана, па је успела да због завидиније финансијске ситуације породицу пресели на Дедиње, мада како је и сама истакла, никада се није осећала као да припада том друштву иако су је звали на журке и дружења. 

- Имала сам срећу да сам се родила и одрасла у породици која је имала јасан, чврст систем и моралних и породичних вредности на који сам се ослањала. Са посебном топлином и поштовањем се сећам шире фамилије моје мајке која је своју веру у могућност једног бољег и праведнијег света доказала и делом: сви су учествовали у Другом светском рату, у борби против фашизма. Било је то време страдања и искушења. Цену својих политичких заблуда платили су годинама проведеним на Голом отоку, али их никад нисам чула да се одричу својих идеја и вере у могућност социјално и политички хуманијег друштва - рекла је једном приликом глумица.

Кроз даљи ток живота упознала је Педра Масана де Аморима за којег се касније и удала, али та љубав није дуго трајала, те су се одлучили да ставе тачку на свој брак када је како и наводи почео "пакао" за њу.

- Ја сам била та која је требало да се прилагоди и уклопити у породицу и њихово схватање брака. Била сам неко кога не познају, странкиња, и још глумица. Ова стара португалска породица била је традиционална и конзервативна. После две године неизвесног и турбулентног живота између Београда и Лисабона било је јасно да се брак распада, да нећемо моћи даље заједно - рекла је једном приликом она.

Из тог брака добила је двоје својих мезимаца сина Франциска и ћерку Татјану, за чије старатељство је морала да се бори након краха брака. 

- После низа немилих ситуација и догађаја морала сам ући у борбу за децу. После две и по године успела сам да их вратим у Југославију и доведем кући. Пре него што сам кренула у ту најважнију битку, људи су ми говорили да дигнем руке, да живот иде даље. Ма куда даље? Мени без њих живота није било! И успела сам - говорила је глумица у једном интервјуу.

Умрла је 24. маја 2019. године у својој 75. години.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".