Како преносе медији десничарска странка из Данске Страм курс (Тврда линија) већ трећи дан у Шведској организује спаљивање Курана, што је изазвало оштре контрапротесте у местима где је спаљивање већ обављено.

Такође, полицијски аутомобили и приватна возила су од четвртка били запаљени у Линћепингу, Норћепингу, Ереброу и стокхолмском предграђу Ринкеби. Током тих скупова повређено је 16 полицајаца, а уништено је више полицијских возила.

Спаљивање Курана било је заказано и за данашњи дан у Ландскрони, али је полиција због безбедносних разлога скуп преместила у Малме. Упркос томе, грађани су организовали контрапротест у Ландскрони и гађали полицијска возила каменицама и запалили неколико аутомобила.

Фото: Профимедиа

 

Из полиције су, како преноси шведски јавни сервис СВТ, саопштили да су појачали безбедносне капацитете и да су спремни за потенцијалне немире у Малмеу и Ландскрони.

Представник странке Страм курс Расмус Палудан заказује протесте у шведским градовима у срединама у којима већински живе муслимани и на тим скуповима спаљује Куран.

Припадници полиције су одлучили да данашњи протест данских десничара због безбедности из Ландскроне преместе у предграђе Малмеа. Аутомобил је улетео у ограду која је обезбеђивала скуп десничара, саопштено је из полиције. Возач је ухапшен, а није било повређених.

Како се сазнаје, странка Страм курс је данска ванпарламентарна странка, а најпознатија је по активностима њеног лидера Палудана које су усмерене против ислама. 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".