Швајцарска је одобрила истополна грађанска партнерства 2007. године, пише АП.


Влада, која је подржала референдум "Брак за све", саопштила је да би се овом одлуком истополни партнери ставили поставили у равноправни положај са хетеросексуалним паровима дозвољавајући им да заједно усвајају децу и спонзоришу супрожнике држављанством.



Анкете сугеришу да ће референдум проћи са око 60 одсто подршке.

Швајцарска која има 8,5 милиона становника, традиционално је конзервативна и у тој земљи су тек 1990. године жене добиле право гласа. Демкриминализација хомосексуалних односа у Швајцарској, спроведена је тек референдумом из 1992. године када су они уклоњени из кривичног законодавства и када је гарантована забрана сваке врсте дискриминације на основу сексуалног опредељења.
 



За разлику од многих других евопских земаља, где су изабрани посланици легализовали истополне бракове, у Швајцарској гласачи одлучују о томе јер су противници ове идеје прикупили довољно потписа за јавни референдум о том питању.

Референдумски процес у Швајцарској даје бирачима директну реч у креирању политика, а већина гласа путем поште.

- Ово је борба која траје 20 година. Милим да би то био корак ка модерности - рекао је Матијас Ерхарт, члан Градског већа.

Противници кажу да бракове треба легално признати само када су између мушкарца и жене, тврдећи да би проширење институције на истополне партнере одсуство очева увело у закон.

- Ако закон буде усвојен, ми ћемо у швајцарско грађанско право увести нову институцију, институцију без оца. Две жене или два мушкарца који желе да затрудне, чак и ако се воле јако, то није онако како се деца стварају - рекао је Ивес Нидегер, национални законодавац из десничарске Швајцарске народне партије.