Епидемијска ситуација у земљи је повољнија: смањује се број пацијената у ковид систему, у овом тренутку их је 637. Мање је и заражене деце. У педијатријским ординацијама, међутим, све је више малишана због других респираторних инфекција.

Доктор Владислав Вукомановић каже да су у Институту за мајку и дете тренутно на лечењу четири особе у ковид делу, те да су у стабилном стању.

Истиче да је било тежих форми оболелих од коронавируса, али да је сада "затишје и добра ситуација", када је реч о епидемији.

- Треба рећи да сада друге инфекције ступају на сцену, које су биле потиснуте за две и по године, укључујући и грип. На срећу немамо пацијенте на респиратору. Ковид 19 је сада блага болест у овом моменту код деце - објашњава доктор.

Коментаришући епидемијску ситуацију, Вукомановић истиче да је заражавање деце, као и одраслих у драстичном опадању, али да се не треба опуштати.

- Треба гледати и околне земље. И у тим земљама и у Азији су нови сојеви, субваријанте, које ће кроз неку недељу или месец доћи и у нашу средину. Треба задржати добре навике које смо стекли у току оних лоших дана пандемије - упозорава Вукомановић.

Према његовим речима, родитељи због нове мутације коронавируса немају разлога за забринутост.

-Тренутно је инфекција ковид 19 обична прехлада. У овом моменту значајнија су деца која имају грип и друге аденовирусне инфекције. Отворила су се се врата за оне вирусне инфекције које су биле пре ковида- каже доктор.

Наводи да се у току пријемних дана прегледа и до 200 деце, али да ретко које захтева болничко лечење.

Када је реч о другим респираторним инфекцијама, Вукомановић каже да родитељи треба да обрате пажњу да ли дете има повишену телесну температуру и какво му је опште стање: да ли једе, спава, повраћа.

Говорећи о последицима које ковид оставља код деце, доктор каже да инфекција код деце која су имала акутну инфекцију најзначајније последице оставља на плућима.

-То је оно што се прати месецима, да не кажем годинама код деце, али није то енормно велики број деце - наглашава доктор.

Истиче да деца која су имала најтежу форму болести, немају значајне последице, као и да се деца брзо опораве после вируса.

Говорећи о реновирању Института за мајку и дете, Владислав Вукомановић је рекао да са великом надом и узбуђењем чекају почетак реновирања, али и са извесном дозом забринутости, јер то захтева потпуну реорганизацију начина рада у Институту.

- Треба направити план да евентуално крајем ове године кренемо са основним радовима на згради. Долази изградња око 5.000 квадрата потпуно новог простора, који обухвата педијатријске и хируршке интезивне неге, хируршке сале. То је најзначајнији блок који ће пружити добробит свим пацијентима - закључује професор Владислав Вукомановић.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".