Почетак пролећа доноси нам бројне празнике, а на прославу истих очекује се и долазак великог броја наших људи из иностранства, па због тога постоји могућност заражавања. Да бисмо избегли поновне незавидне тренутке са овом ковидом 19, неопхдоно је поштовати основне препоруке, наводи Блиц.

Долазак наше дијаспоре

Посета спрских држављана нашој земљи у наредном периоду представљаће прави епидемиолошки изазов. Немачка је забележила 193.849 новозаражених, Француска 169.311, Италија 74.350, Аустрија 23.357, а Грчка 21.102. Судећи по овим подацима, корона вирус у тим земљама не попушта, а управо одатле се очекује и долазак наших људи.

- Треба бити опрезан по питању дешавања са дуплим омикроном у западној Европи. Иако охрабрује вест коју су саопштили Израелци - да није у питању опасан сој - будимо опрезни. Високе бројеве заражених имају Француска, Немачка, Италија, и то су земље одакле ће нам углавном доћи наши људи за празнике, па треба водити рачуна и пазити на симптоме - истиче Бранислав Тиодоровић.

Предраг Кон, приликом скорашњег гостовања РТС-у, такође је напоменуо долазак људи у Србији из држава где је корона вирус и те како активан.

Фото: С. Купиновић

 

 

Ускр и 1. мај

Најрадоснији хришћански празник традиционално ће окупити бројне породице, након чега ће уследити првомајски празници, што може да подстакне порасту броја новозаражених од ковида-19.

- Ускрс носи ризик, не само што долазе наши из иностранства, већ се тада обично одржавају свадбе, окупљања, што носи са собом висок ниво могућег заражавања. Да се разумемо, забране нема, али будимо свесни да препоруке постоје, па ако сумњате да имате корону, да имате неки симптом, немојте ићи на прославу, свадбу, на неки скуп - наводи Тиодоровић.

Омикрон код заражених изазива лакши облик заражавања него што је то случај са делта сојоем, међутим, упркос томе што је то добро за већину људи, постоје они и са слабијим имунитетом.

Фото: Н. Фифић

 

 

- Мај ће бити миран, не треба очекивати нешто посебно. Лето ће бити мирно такође, а на јесен очекујем вакцине прилагођене новим сојевима, и апелујем на све да у сваком случају не заборавимо на имунизацију, како сада, тако и пред јесен и зиму - закључио је професор Тиодоровић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".