Пасуљ има велику енергетску вредност и садржи готово све есенцијалне аминокиселине. Научници откривају да исхрана богата пасуљом може да смањи ризик од срчаних обољења и одређених врста рака. Смернице за здраву исхрану владе САД-а из 2005. препоручују дневну дозу од три шољице пасуља седмично.

Поред тога садржи лецитин, као и калијум, калцијум, фосфор, магнезијум, цинк и натријум. Представља одличан извор беланчевина, а за разлику од других извора пасуљ има мало масти па не садржи оне засићене као ни холестерол.

Од витамина одличан је извор фолне киселине, витамина Б6, К, рибофлавина (Б2) и Б3. Асортиман фитохемикалија пронађен у пасуљу штити ћелије од рака и успорава раст тумора.

Истраживачи на "Харвард Сцхоол оф Публиц Хеалтх" су изјавили да жене које конзумирају пасуљ најмање два пута седмично имају 24 одсто мање изгледа да развију рак дојке, срчане болести, дијабетес типа 2, високи крвни притисак и рак дебелог црева.

Што то чини пасуљ тако здравим?

Он је добар извор беланчевина, и за разлику од других извора беланчевина, пасуљ има мало масти, и не садржи засићене масти и холестерол. Једна порција осигурава 20 посто дневних потреба за влакнима.

Истраживања су показала да особе које једу пасуљ добијају више ових кључних хранљивих материја од особа које га не конзумирају.

Научници са државног универзитета у америчкој савезној држави Колорадо тестирали су шест уобичајених врста пасуља који се могу наћи на тржишту и измерили су количину антиоксиданаса у сваком од њих. Тестирање је показало да су црвени, шарени и тамноплави пасуљ имали и до десет пута веће количине антиоксиданаса и других лековитих материја, него бели и жути пасуљ.

(Хајат.ба)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".