С Уредбом је прописано да ће се у случајевима када је петак државни или верски празник који се празнује просечна велепродајна цена деривата нафте објављивати дан раније, као и највиша малопродајна цена.


На седници је донета и Одлука о измени Одлуке о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте, којом се важење умањене акцизе на поједине деривате (оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља) продужава такође до 30. априла.

Одлука је донета како би се очували макроекономска стабилност и неометано снабдевање тржишта, а имајући у виду чињеницу да је у претходном периоду дошло до повећања произвођачких цена појединих деривата услед раста цене сирове нафте на светском тржишту.

Влада је усвојила и Решење о употреби средстава текуће буџетске резерве, којим је Министарству омладине и спорта одобрено 300.000.000 динара за реализацију програма развоја спорта, унапређење система спорта и подизање капацитета спортских савеза.

На седници је усвојен и Закључак којим се одобрава извоз меркантилне пшенице и меркантилног кукуруза правним лицима који ове производе извозе у Северну Македонију на основу уговора закључених пре ступања на снагу Одлуке о привременој забрани извоза основних пољопривредно прехрамбених производа битних за становништво.

Овим закључком омогућава се реализација већ уговорених пословних аранжмана између привредних друштава из Србије и региона, али то неће изазвати поремећаје у функционисању домаћег пољопривредно-прехрамбеног сектора, нити угрозити прехрамбену сигурност становништва, а допринеће изградњи поверења и очувању добрих трговинских односа у региону.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".