Јовановски је првооптужени у случају названом "Међународни савез" по његовој невладиној организацији, који је тужитељка Северна Макдоније Вилма Рускоска назвала "врхунац криминалног девијантног ума".

По оптужници, под плаштом невладине организације Јовановски је са сарадницима преварио двојицу македонских бизнисмена и узео им скоро милион евра за пројекат изградње "Европског центра за одрасле" и за "мобилне услуге", који није реализован.

За тај наводни посао Силијан Мицевски, власник грађевинског предузец́а "Пелистер" из Битоља, оштећен је за 719.905 евра, а Ардијан Амзоски из "Дрим билдинга" из Струге 233.821 евро.

Јовановски је, по раније објављеним информација, уговарајући те послове, бизнисменима тврдио да има подршку људи из власти за те пројекте.

 

 

Током суђења је у своју одбрану рекао да је тешко мога да превари искусне бизнисмене као што су Мицевски и Амазоски.

У случају "Међународни савез" Кривични суд у Скопљу је изрекао још две затворске казне: потпредседницу "Међинародног савеза" Јасну Ерцеговић осудио је на четири године затвора, а асистенткињу Бокија 13 Христину Карајованову Блажевску на једну годину затвора, док је његов отац Миле Јовановски осуђен на условну казну од две године.

Пета оптужена у случају "Међународни савез" била је и бивша потпредседница владајућег СДСМ и македонског парамента Фросина Ременски која је као почасна председница тог удружења била оптужена за помагање у крвичном делу "превара".

Организација "Међународни савез" је, као правно лице, осуђена да плати казну од милиона денара, а суд је пресудио и о конфискацији имовинске корисити стекнуте кривичним делом за које је оптужнима суђено у том поступку.

Пресуда Основног кривичног суда у Скопљу није праснажна и странке у том случају имају право жалбе Апелационон суду у Скопљу.

Бојан Јовановски Боки 13 већ има правоснажну затворску казну у случају "Рекет", у којем је 18. јуна 2020. осуђен на девет година затвора за кривична дела "противзаконит утицај" и "прање пара".

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".