Министар спољних послова Петер Сијарто, у коментарима објављеним три дана након што је премијер Виктор Орбан поново изабран, рекао је да је Мађарска осудила инвазију Русије, признала суверенитет Украјине и примила стотине хиљада избеглица које беже од рата.

- Дакле, било је време да украјински лидери престану са увредама упућеним Мађарској и признају вољу мађарског народа, рекао је Сијарто у саопштењу, позивајући се на убедљиву победу на изборима у недељу.

- Ово није наш рат, тако да желимо и остајемо ван њега - додао је Сијарто, поновивши став који је помогао Орбану да освоји четврти узастопни мандат.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је у уторак да се Орбан плаши утицаја Русије и да ће морати да бира између Москве и "другог света“

Орбан је осудио руску инвазију, коју Кремљ описује као "специјалну војну операцију" и није ставио вето на санкције Европске уније против Москве.

Али се уздржао да директно критикује председника Владимира Путина и рекао је да се не слаже са санкцијама, одбацујући идеју о ограничавању увоза нафте и гаса из Русије, рекавши да би то уништило мађарску економију.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".