- Свет може да види да Мађарска има добро срце за своје америчке пријатеље, Пољаке, Италијане, Шпанце, Србе, Аустријанце. Цео свет је вечерас у Будимпешти могао да види да су демохришћани, конзервативци, патриотска политика победили. Шаљемо поруку Европи да ово није прошлост, ово је будућност - рекао је Орбан, преноси Индекс.ху.

Он је додао да је тријумф био убедљив.

- Наша победа је огромна. Види се чак и са Месеца, али свакако је виде и у Бриселу - изјавио је Орбан.

Мађарски премијер је рекао да ће се сећати ове победе до краја живота и истакао да је морао да се бори против бројних ривала, у које је убројао и председника Украјине Володимира Зеленског.

Фото: Танјуг/АП//Petr David Josek

 

 

- Сећаћемо се јер смо морали да се боримо против бројних непријатеља: локалних левичара, међународне левице, бирократа из Брисела, новца и институција Сорошевог царства, међународних мејнстрим медија и украјинског председника, такође. Никада нисмо имали толико непријатеља одједном - казао је Орбан.

Како преноси мађарска агенција МТИ, на основу 85,96 пребројаних гласова, Фидес, који је на изборе изашао у коалицији са Хришћанско-демократском народном партијом, освојио је 53,71 одсто гласова, а Уједињена опозиција 34,41 одсто.

Према овим резултатима, премијер Виктор Орбан и његова странка Фидес освојили су четврти узастопни мандат.

Мађарски парламент броји 199 посланика, од којих се 106 бира по већинском систему, тако што у 106 изборних јединица побеђује кандидат са највише гласова, а преостала 93 мандата додељују се на изборима на којима се надмећу изборне листе.

Цензус је пет одсто за странку, 10 одсто у случају коалиције две странке и 15 одсто ако је реч о коалицијама три или више партија.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".