Међутим, истина о настанку “Лолите” језивија је него што се мисли, а реч је о девојчици Флоренс Сели Хорнер.

Флоренс је имала 11 година када ју је отео педофил и држао у заточеништву готово две године. Било је то 1948. године, а сматра се да је управо њена прича инспирисала Набокова да 1955. напише роман.

 

 

Сели су њени школски другови наговорили да украде књигу из једне продавнице у Камдену, у америчкој савезној држави Њу Џерзи.

У крађи ју је ухватио средовечни мушкарац који јој је рекао да је агент ФБИ. Тај мушкарац је био Франк Ла Сале (50), осуђени силоватељ.

Он је девојчици рекао да је у великом проблему и испричао јој свашта како би је заплашио. Рекао је да ће завршити у поправном дому ако му се не буде јављала с времена на време, а девојчица му је све поверовала. Пустио ју је, али не на дуго. Сели је била срећна што је “избегла хапшење”, па својој мајци није испричала шта се догодило.

 

 

Три месеца касније Сале је чекао Сели испред школе. Натерао ју је да својој мајци каже да је он отац њених школских другарица и да је води на са њима на одмор у викендицу у Џерзију. Мајка у том тренутку није ни могла да зна да дете пушта да оде са мушкарцем који је шест месеци раније пуштен из затвора где је био због силовања малолетног детета.

Сале је девојчицу заробио, а потом је водио по целој земљи. Негде би је уписао у школу, тврдећи да је она његова ћерка. То је трајало готово две године док комшија у Сен Хосеу у Калифорнији није приметио да се девојчица чудно понаша.

 

 

Док је Сале 20. марта 1950. године тражио посао, девојчица је успела да побегне. Након што је комшији све испричала, човек јој је дао телефон да позове сестру. Убрзо је о свему био обавештен ФБИ и Сале је ухапшен, а девојчица је проговорила о тортури коју је трпела две године, како је била заточена и силована.

Током суђења педофил је тврдио да је отац девојчице, али је утврђено да је њен биолошки отац преминуо када је Сали имала шест година. Ле Сале је осуђен на 30 година робије.

Две године након што је побегла из канџи педофила, Сели је страдала у стравичној саобраћајној несрећи.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by La Ingrid (@oldwave98)

 

Критичар Александер Долинин је 2005. године рекао је како постоји велика вероватноћа да су Сели и Ла Сале били инспирација за ликове Хумберта и Лолите.

Наиме, 1939. године, много пре отмице Сели Хорнер Набоков је написао роман "Чаробњак", причу о средовечном драгуљару који постаје опседнут дванаестогодишњом девојчицом. Он је успео да ожени тешко болесну мајку девојчице, а након њене смрти добио је старатељство над дететом. Он је девојчицу потом одвео на летовање, а у једном отрцаном провинцијском хотелу пријавили су се као отац и ћерка.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @lo_dolores_lolita

 

Била је то заправо скица за роман “Лолита”, а постоји могућност да је тада Сели делимично била инспирација за Лолиту. У сваком случају Набоков је био упознат са случајем јер у 33. поглављу Лолите написао: “Јесам ли можда урадио Доли то што је Френк Ле Сале урадио Сели Хорнер?”.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".