Овим речима рудар Филип Јанковић (20) из Дугог поља код Сокобање описује драматичан тренутак погибије осморо колега из Рудника мрког угља "Соко" након што је у једном од ревира дошло до нагле појаве метана од којег су се несрећни људи угушили.

Рудари који су преживели смртоносни налет овог гаса без боје, мириса и укуса, са другим колегама вратили су се како би спашавали камарате које су се затекли у кобној замци. Али, нажалост, за осморицу њих, већ је било касно…

Јанковић каже да ништа није наговештавало трагичан след догађаја.

- Возили смо угаљ у трећој смени, на око 400, 500 метара дубине. Одједном се створио тај гас метан. Ја ништа нисам осетио, био сам мало даље. Али људи који су били ближе том месту, само су попадали. Када смо се вратили, сви су лежали на земљи. Попадали су на гомилу једни преко других. Где се ко затекао. Кренули смо да их износимо држећи их за руке и ноге. Неки су покушавали да ухвате дах, дисали су убрзано, били су задихани. Неке смо успели да спасимо, за неке је већ, нажалост било касно - сећа се Филип ужасних тренутака ове трагедије.

Иако је међу најмлађима у руднику "Соко", већ је преживео најстрашнију ноћну мору сваког рудара али му је најтеже када помисли на другове којих више нема.

- Познавао сам све људе коју су погинули, заједно смо били сваког дана у смени, дружили смо се. Дарка сменовођу, Ненада из Суботинца, Петра који је комшија из села, Бранка из Бобовишта, Бојана из Алексиначких рудника, Радована из Житковца… Радован је требало данас да иде на одмор, синоћ му је рекао сменовођа. И, ето, настрадао је. Ја сам добро, али ми је тешко када помислим на њих. Када се сетим да их више никада нећу видети - прича млади рудар.

"Само је заспао и променио боју"

- Само је заспао и променио боју - овим је речима један од рудара који су учествовали у спашавању описао тренутак смрти Петра Петровића из Белог брега, најмлађег међу настрадалим рударима.

И Филип се сећа тешког тренутка када је наишао на тело комшије из села.

- Померао сам га, али ништа. Никакве знаке живота није давао - казао је Филип за "Блиц".

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".