- Није било никакве експлозије, просто се то у рударском жаргону зове пробој метана - рекао је Спасић и додао да ће се детаљније информације добити када надлежни државни органи буду спровели истрагу.

Упутио је саучешће породицама погинулих рудара и навео да је до несреће дошло у трећој смени у 4:10 часова у којој је било 67 рудара, те додао је осам рудара погинуло, а 18 повређено.

Истакао је да од повређених рудара нико није у животној опасности.

Навео је да су погинули Дарко Златковић рођен 1979. године, Ненад Тривунац 1985, Радован Грујић 1975, Петар Петровић 1991, Бранко Чокорило 1966, Бранислав Златановић 1967, Братислав Живковић 1963. и Бојан Стојић рођен 1988. године.

Фото: Ј.Ћосин

 

 

Директор рудника "Соко" Драго Милинковић рекао да је у редовном процесу рада дошло до издвајања метана из коморе откопа услед чега је дошло до гушења рудара.

Навео је да је надлежна инспекција дошла на лице места заједно са представницима компаније ЈП ПЕУ Ресавица и да је извршен увиђај, те додао да ће бити увиђаја и других вештака и комисије Министарства рударства и енергетике.

- Никаквих нити физичких промена на просторијама нити на телима настарадалих рудара нема, евидентно је да је дошло до гушења од метана - рекао је Милинковић и изразио саучешће породицама страдалих.

Фото: Ј.Ћосин

 

 

На питање да ли је овако нешто могло да се претпостави рекао је да је у питању "виша сила".

- Ово се изненада десило. У питању је виша сила, метан је присутан у слоју и врло је тешко уопште и претпоставити тако нешто - рекао је Милинковић.

Представници синдиката "Независност" и синдиката радника ЈП Ресавица изразили су саучешће породицама настрадалих, а повређеним рударима пожелели да се што пре опораве.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".