Експлозија која је тада одјекнула у јами код Сокобање услед гасова на лицу места разнела је десеторо рудара. Осталих 19 умрли су јер су остали без кисеоника.

Реч је о руднику с метанским режимом рада, где постоји посебан ризик од експлозије. Упркос систему за праћење гасно-вентилационог стања, радници су метанометре спустили на земљу. Палиоц мина је ставио 5 килограма експлозива и мимо правила извршио минирање, без повлачења људи на сигурно, обавештења осталим рударима да ће радити минирање и није измерио метан. Палиоц мина био је у групи од десет рудара који су били на директном удару експлозије, објашњено је у абстракту "Рударске несреће у рудницима Републике Србије" аутора Милана Камберовића.

Како наводи аутор, данас је незамсливо да се у овом руднику ради минирање пре мерења метана преносним уређајем, као и раговора с диспечарем на површини и сазнања стања стационарног мерача метана. Диспечар потом обавештава раднике да следи минирање.

Несреће су се, нажалост, само низале у рудницима мрког угља. У руднику "Соко" је 1974. године у експлозији метана погинуло 15 рудара. Следеће године у несрећи у том руднику страдало је још пет рудара.

Памте се несреће из 1983. године у Алексиначком руднику, када је страдало 34 људи, а у Рембасу Ресавица исто толико рудара погинуло је наредне године. Највећа несрећа догодила се 1990. у Алексиначком руднику, када је погинуло 90 рудара, а последња велика несрећа у руднику "Соко" је она коју смо на почетку текста споменули из 1998. године. Наравно, то је важило до данас, када се догодила нова трагедија.

Иначе, баш у руднику "Соко" пре четири године догодила се још једна несрећа, али која није била везана за експлозие и миирање. Четири рудара повређена су када је лифт са рударима пао са десет метара висине. Рудари којои су повређени имали су од 26 до 52 године, а један од њих тешко је повредио колено.

(Телеграф)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".