Национална администрација за нуклеарну безбедност НЕСТ, у координацији са другим највишим безбедносним и војним агенцијама, направила је видео 1986. године како би помогла у припреми за појаву терористичке групе која прети да ће детонирати нуклеарну бомбу у великом америчком граду.

Вежба је такође требало да тестира вештине НЕСТ-а, тима за претрагу у нуклеарним ситуацијама, високо обучене групе која ради у оквиру Министарства енергетике. НЕСТ је настао 1974. године, али је активан и данас.

Видео, који је Гизмодо добио путем Закона о слободи информација, приказује водитеља вести на Каналу 9 док камера прелази на хеликоптер у Индијанаполису након што је град делимично евакуисан док власти махнито траже нуклеарну бомбу коју је поставила измишљена терористичка група којом командује неко по имену 'Гуч.' Погодили си стајлинг бркова и фризуре из 1980-их репортера, Џефа Шварца, што је без сумње измишљено име за глумца у симулационом видеу.

Емитовање почиње четвртог дана кризе. „Доступно је неколико детаља“, каже Шварц. „Али оволико знамо да је велики део центра Индијанаполиса и даље евакуисан. Извештаји су у овом тренутку штури, али знамо да се очигледно налазе терористи скривени у центру нашег града са нуклеарним уређајима.'

Новинар затим говори о тиму НЕСТ-а који чисти избезумљени град у потрази за бомбом. „Управо смо сазнали овде у редакцији Канала 9 да је федерални тим за реаговање послат да неутралише претњу“, каже пре него што је бацио фид лажној репортерки хеликоптера, Ен Милер, која лети изнад града.

Постоји зрнаст поглед на Индијанаполис одозго и зујање лажних лопатица хеликоптера све само не заглушује Милерову причу. „Полиција је тамо доле на улицама која се стара да сви остану ван града“, каже она. Тада екран трепери бело од онога за шта се претпоставља да је бомба експлодирала и њен извор се гаси.

Шварц наређује контролној соби да се 'појави на двосмерном радију' да види шта се догодило репортеру хеликоптера. Окрец́е се ка камери и каже: „Опет бих желео да упозорим на претерану забринутост“ У позадини се чује експлозија и он подиже поглед пре него што се његов сопствени извор угаси.

Позадина емитовања може се саставити кроз документе са којих је претходно скинута ознака поверљивости од стране Архива националне безбедности, владине групе за транспарентност. Програм обуке Моћни Деринџер инспирисан је још једном лажном терористичком завером из 1986. у којој је анонимна претња да ће нуклеарна направа бити детонирана у Бостону ако терориста не добије 200.000 долара, према незапечаћеним записима

Током вежбе, терористичка група у Индијанаполису је такође украла нуклеарни материјал у својој родној земљи Монтру, измишљеној верзији Мексика. Војници Делта Форса су послати и извукли ту бомбу пре него што је експлодирала, али тим није био тако успешан у граду на средњем западу. Према евиденцији обуке, уништен је радијус од 20 квадратних блокова и 900 људи је убијено, 800 повређено.

(Дејли мејл)