Nacionalna administracija za nuklearnu bezbednost NEST, u koordinaciji sa drugim najvišim bezbednosnim i vojnim agencijama, napravila je video 1986. godine kako bi pomogla u pripremi za pojavu terorističke grupe koja preti da će detonirati nuklearnu bombu u velikom američkom gradu.

Vežba je takođe trebalo da testira veštine NEST-a, tima za pretragu u nuklearnim situacijama, visoko obučene grupe koja radi u okviru Ministarstva energetike. NEST je nastao 1974. godine, ali je aktivan i danas.

Video, koji je Gizmodo dobio putem Zakona o slobodi informacija, prikazuje voditelja vesti na Kanalu 9 dok kamera prelazi na helikopter u Indijanapolisu nakon što je grad delimično evakuisan dok vlasti mahnito traže nuklearnu bombu koju je postavila izmišljena teroristička grupa kojom komanduje neko po imenu 'Guč.' Pogodili si stajling brkova i frizure iz 1980-ih reportera, DŽefa Švarca, što je bez sumnje izmišljeno ime za glumca u simulacionom videu.

Emitovanje počinje četvrtog dana krize. „Dostupno je nekoliko detalja“, kaže Švarc. „Ali ovoliko znamo da je veliki deo centra Indijanapolisa i dalje evakuisan. Izveštaji su u ovom trenutku šturi, ali znamo da se očigledno nalaze teroristi skriveni u centru našeg grada sa nuklearnim uređajima.'

Novinar zatim govori o timu NEST-a koji čisti izbezumljeni grad u potrazi za bombom. „Upravo smo saznali ovde u redakciji Kanala 9 da je federalni tim za reagovanje poslat da neutrališe pretnju“, kaže pre nego što je bacio fid lažnoj reporterki helikoptera, En Miler, koja leti iznad grada.

Postoji zrnast pogled na Indijanapolis odozgo i zujanje lažnih lopatica helikoptera sve samo ne zaglušuje Milerovu priču. „Policija je tamo dole na ulicama koja se stara da svi ostanu van grada“, kaže ona. Tada ekran treperi belo od onoga za šta se pretpostavlja da je bomba eksplodirala i njen izvor se gasi.

Švarc naređuje kontrolnoj sobi da se 'pojavi na dvosmernom radiju' da vidi šta se dogodilo reporteru helikoptera. Okreće se ka kameri i kaže: „Opet bih želeo da upozorim na preteranu zabrinutost“ U pozadini se čuje eksplozija i on podiže pogled pre nego što se njegov sopstveni izvor ugasi.

Pozadina emitovanja može se sastaviti kroz dokumente sa kojih je prethodno skinuta oznaka poverljivosti od strane Arhiva nacionalne bezbednosti, vladine grupe za transparentnost. Program obuke Moćni Derindžer inspirisan je još jednom lažnom terorističkom zaverom iz 1986. u kojoj je anonimna pretnja da će nuklearna naprava biti detonirana u Bostonu ako terorista ne dobije 200.000 dolara, prema nezapečaćenim zapisima

Tokom vežbe, teroristička grupa u Indijanapolisu je takođe ukrala nuklearni materijal u svojoj rodnoj zemlji Montru, izmišljenoj verziji Meksika. Vojnici Delta Forsa su poslati i izvukli tu bombu pre nego što je eksplodirala, ali tim nije bio tako uspešan u gradu na srednjem zapadu. Prema evidenciji obuke, uništen je radijus od 20 kvadratnih blokova i 900 ljudi je ubijeno, 800 povređeno.

(Dejli mejl)