Омекшава заноктице и чини косу сјајнијом

Мајонез се састоји од уља, сирцћета, јаја и разних зачина, а поред тога што се обично користи као додатак јелима, користи се и у третманима побољшања косе или неких делова коже. Изузетно је ефикасан код омекшавања сувих и болних заноктица. Поједини стручњаци за природну лепоту препоручују маске за косу са мајонезом као алтернативни третман који косу може да учини сјајном, меком и глатком.

Фото: Профимедиа

 

Биљно уље помаже сувој, оштећеној или ломљивој коси

Мајонез садржи биљно уље, а према истраживању објављеном у  Journal of Medicinal Food, када га нанесемо директно на власиште, као шампон или регенератор, биљно уље из мајонеза повећава мекоћу, хидратацију и снагу косе. Такође, протеини које садржи мајонез враћају влагу ломљивој или сувој коси хидрирајући је, што ће је временом учинити здравијом и издржљивијом.

За проређивање или губитак косе

За људе који имају проблем са проређеном или косом која опада, маска од мајонеза може да направи одређене позитивне помаке. Још један чланак о проблемима са косом објављен у истом часопису ( Journal of Medicinal Food), доноси податак да састојци из мајонеза могу да поспеше њен раст. То се односи првенствено на жуманце, које је извор аминокиселина.

Фото: Профимедиа

 

Ако имате перут или вас сврби теме, ево решења

National Eczema Association дефинише перут као хронични облик екцема (себороични дерматитис) који настаје услед прекомерног раста гљивице Malassezia. Најшешће се појављује на власишту, горњем делу леђа и носу. Према Америцан American Osteopathic College of Dermatology, најбољи начин за ублажавање перути је употреба шампона који садрже цинк и селен сулфид. Зависно од произвођача и састава, већина мајонеза садржи одређену количину цинка, и због тога употреба маске за косу од мајонеза може да буде један од ефикасних третмана за перут.

Рецепт за маску од мајонеза

За основну маску, потребна вам је једна шоља мајонеза. Обратите пажњу на састав, будући да епитет правог мајонеза носе само они са минимум 65 одсто биљног уља. Особе које немају проблем са машћењем косе, могу додати још кашику или две маслиновог уља. Припремите довољно мајонеза да можете да покријете кожу целе главе.

Фото: Профимедиа

 

Како се исправно наноси на косу?

Нанесите маску на влажну косу, почевши од темена и лако масирајући власи до врхова. Прочешљајте и уверите се да су и коса и власиште равномерно покривени, покријте косу капом за туширање или пластичном кесом како би задржала топлоту и да ваздух проциркулише кроз њу, и сачекајте минимум 20 минута, а може и дуже. Након тога темељно исперите.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".