- Дејан Маркус је одслужио казну и у овом тренутку припрема отварање ресторана у центру Загреба. Бави се кулинарством, сада је све у реду, платио је данак за своју грешку - рекао је кратко адвокат Петар Цар.

Познати српски кувар и водитељ, подсетимо, био је ухапшен као члан међународне криминалне групе у јануару 2020. У акцији под називом "Егзотик" у којој је пало седморо осумњичених дилера, у његовом "реноу" нађена је течна дрога амфетамин. После неколико месеци проведених у притвору у Марибору у Словенији, Маркус је изручен Хрватској, која је водила поступак против њега.

Маркус је после хапшења, наводно, негирао оптужбе.

- Не признајем оно за шта се теретим. Зашто бих се бавио кријумчарењем дроге кад имам винотеку у центру Загреба? Сада је затворена јер је реновирам и планирам да тамо служим и храну - наводно је на кратком саслушању пред судом у Словенији рекао Маркус, тврдећи да није члан нарко-банде.

Пријавили нестанак

Прича о хапшењу популарног водитеља доспела је у медије, пошто је у време када је ухапшен породица пријавила његов нестанак. Наводно, Маркус је неко време живео и радио у Загребу, али их је забринуло то што се није јављао сестри, нити је био активан на друштвеним мрежама, па је породица полицији пријавила нестанак и преко медија апеловала за помоћ. Неколико дана касније, међутим, откривено је да је Маркус жив и здрав, али иза решетака.

Фото: В. Данилов

 

Наводно, тада је тврдио и да није знао да је у његовом ауту било сакривено три килограма амфетамина. Међутим, суочен са доказима, међу којима су и пресретнути телефонски разговори, али и признањима осталих оптужених, Маркус је одлучио да у замену за признање добије блажу затворску казну и тада је признао кривицу и осуђен је на две године затвора и новчану казну од око 13.300 евра. Иначе, по закону хрватске, била му је запрећена казна до 15 година затвора.

Међу кључним доказима против њега, били су пресретнути телефонски разговори, из којих су истражитељи утврдили да је он практично био курир.

- Маркус је био курир, килограм кокаина је продао 2019. у Бечу, а неколико месеци касније је још килограм превезао и продао у Задру. Обојица купаца које је Маркос снабдео ухапшена су после примопредаје. Утврђено је да га је полиција пратила дуже времена и да су прикупљени чврсти докази - пренели су тада медији.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".