Швајцарски научник Алберт Хофман познат је као отац Диетиламид лисергинске киселине, познатије као ЛСД, једне од најмоћнијих халуциогених дрога. Ту супстанцу је синтетисао још 1938, али ју је случајно пробао тек пет година касније.

Откриће ЛСД-а је изазвало велики интерес америчке обавештајне службе ЦИА која је већ дуже време тражила тзв. дрогу истине, али и Велике Британије која мислила да та халуциногена супстанца може послужити у могућем рату за онеспособљавање непријатеља.

Управо у децембру 1964, три године пре него што је ЛСД проглашен илегалном дрогом, британска војска је над својим војницима спровела тајне експерименте који су укључивали примену ЛСД-а.

Фото: Википедија

 

Снимак који се недавно појавио на интернету приказује војнике који очигледно имају халуцинације, како се пењу по дрвећу у покушају да нахране птице и како се неконтролисано смеју.

У експерименту је учествовао 41 војник морнарице, али снимак приказује само њих 17.

Војницима је речено да током три дана треба да изводе војну вежбу и ухвате што је могуће више терориста.

Првог дана добијали су обичну воду и нормално извршавали задатке. Међутим, другог дана, без њиховог знања, убачен им је ЛСД у напитак. Кад је наркотик почео да делује, дисциплина је попустила и надређени више нису могли уопште да их контролишу, па чак ни да комуницирају с њима.

Тајна обавештајна служба МИ6 је 2006. године исплатила компензацију бившим војницима за експерименте који су на њима спровођени педесетих и шездесетих година прошлог века упркос томе што за то нису дали пристанак.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".