Фотографија на којој су великани нашег глумишта, Миодраг Петровић Чкаља и Радмила Савићевић, настала је 1943. године у Крушевцу, а у питању је представа Ђидо. Чкаља је трећи момак који стоји слева на десно, а Радмила Савићевић је девојка која седи између два момка усликани пре играње представе Ђидо 1943. године.

 

 

Обоје су рођени у Крушевцу, Чкаља 1. априла 1924., а Радмила или како су је генерације звале од миља - мајка Вука, 8. фебруара 1926. Њих двоје спадају у бројне Чарапане који су обележили културну сцену, а њихов родни град им се одужио на разне начине. Једна од њих су и бисте уз Крушевачко позориште, на Тргу глумаца.

Радмила Савићевић, мајка Вука, Риска… Засмејавала нас је годинама, а многе њене реплике се цитирају и данас. Била је секретарица Живадинка у Бољем животу и стално је “малтретирала” Гигу Моравца, а памти се и њена улога у Бабином унучету. Они који су је познавали причали су да је била непосредна, шармантна и увек са широким осмехом.

Завршила је занатску школу јер није имала могућности да се школује у гимназији, коју је она одувек желела. Такође, због истог проблема није могла ни на факултет да иде. Радмила је често радила по њивама, где је кукурузе окопавала, а мајка јој је била шнајдерка. Првенствено је била чланица Крушевачког позоришта, а потом је извесно време радила у Нишком народном позоришту. Једну од својих највећих улога - Живку Поповић у представи "Госпођа министарка" у Крушевцу је премијерно играла два пута, 1946. и 1948. године.

Фото: Архива Новости

 

 

- Укупно 25 година вукла сам, радила, стварала и дошла као готова глумица у Београд, све заборавила и почела испочетка - рекла је Радмила 1993. у интервјуу за "ТВ Новости".

Миодраг Петровић Чкаља је волео да засмејава људе још од раног детињства. Уз Мију Алексића, вероватно најбољи комичар на овим простима. Паја и Јаре, Камионџије, Сервисна станица, Љубав на сеоски начин, Врућ ветар, Пут око света су само нека од остварења у којима је играо и изазивао код људи једну од лепших емоција - смех.

Миодраг Петровић рођен је на Светски дан шале. У родном граду завршио је гимназију, где је у драмској секцији и почео да се бави глумом. Након Другог светског рата уписује Ветеринарски факултет, али наставља да аматерски глуми у КУД "Иво Лола Рибар". Убрзо постаје члан Драмског студија Радио Београда, где и почиње његова популарност учествовањем у емисији "Весело вече".

Фото: Архив Новости

 

 

У првој серији ТВ Београд - "Сервисна станица" тумачио је једну од главних улога, кувара Јордана. Први пут се појавио на филму пре 60 година. У питању је била споредна рола у "Језеру" Радивоја Лоле Ђукића. Остало је историја.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".