Када у причу убацимо и птичији измет, постаје јасно да треба избегавати паркирање испод дрвећа. Нажалост, често немамо избора.

Брза реакција је од пресудног значаја

Изузетно је важно да што пре почнете са уклањањем опасних нечистоћа, како им се не би дозволило да започну хемијску реакцију са лаком. Што дуже чекате, већа је могућност да ће доћи до трајног оштећења.

Како уклонити смолу?

Прво оперите аутомобил уобичајеним шампоном, како бисте уочили места на која се смола залепила. Пожељно је да користите топлу воду.

Најефикаснија су специјална средства намењена управо за уклањање смоле, а можете их наћи у продавницама ауто козметике. Потребно је напрскати места са смолом и обрисати крпом. Пажљиво прочитајте упутство за употребу, како би средство деловало што ефикасније.

Постоји и специјална глина којом се скидају све нечистоће са лака, па и остаци смоле и птичијег измета. Међутим, њена употреба је нешто компликованија, па ћемо се тиме бавити у посебном тексту.

Уколико нисте у прилици да одмах купите специјално средство за уклањање смоле, постоје разна приручна средства, различите ефикасности.

- медицински алкохол. Натопите вату алкохолом, ставите на смолу, оставите неколико минута и оперите

- уљани разређивач. Натопите вату и благим покретима скидајте смолу. Будите пажљиви, како не би дошло до оштећења лака

- средство за одлеђивање брава. Ставите пар капи на смолу, сачекајте неколико минута и обришите

-маргарин/путер. Делује необично, али може да помогне. Намазати дебео слој, оставити дуже да делује и опрати

- јестиво уље. Уље раствара смолу, али му је потребно много времена. Стога место са смолом натопите уљем уз помоћ вате или неке крпице и оставите преко ноћи. Ујутро пребришите и оперите. Послужиће и уље за бебе или млеко за сунчање

Ефикасност сваког од наведених средстава зависи од много фактора, као што су температура ваздуха и саме површине аутомобила, врста нечистоће, дужине стајања...

Нипошто не користити нитро разређивач, средства за чишћење кочница или кочионо уље.

Које дрвеће је најопасније?

Најопаснији су четинари, зато што они луче смолу, а ни листопадно дрвеће као што је липа није безопасно. Што је топлије, то је већа шанса да ће доћи до контакта смоле или сока са лаком. Нарочито се чувајте свеже исечених или сломљених грана.

Проблем праве и лисне ваши, које се налазе на листопадном дрвећу, буше листове и хране се биљним соковима, а затим њихов измет пада одозго. Реч је о тзв. медној роси, која се након сушења на сунцу врло тешко уклања.

Шта ако остану флеке после скидања?

У потпуности сте уклонили смолу, биљни сок, медну росу или птичији измет, али су на лаку остале флеке. Шта учинити? Зависи од случаја до случаја. Понекад ће поновно прање или коришћење професионалних средстава помоћи, али често неће.

Тада је једино решење полирање. Уколико ни полирање не помогне, што може да се деси ако је нечистоћа дуго била у контакту са лаком, неопходна је озбиљнија (и скупља) интервенција.

Превентива

Најбољи начин превентивног деловање јесте воскирање аутомобила, зато што се нечистоће знатно лакше уклањају са воскиране површине. И наравно, не паркирајте испод дрвета.

Да ли важи фабричка гаранција ако лак оштети смола или птичји измет?

Не. Гаранција на лак не важи у случају да флеке или озбиљнија оштећења настану због смоле, птичјег измета, итд.

Птичији измет најопаснији!

Птичји измет уклањајте одмах! Не чекајте да дођете кући или на бензинску пумпу. Ако немате флашу воде у аутомобилу, свратите у прву продавницу, купите воду и марамице и уклоните измет.

(Половниаутомобили)