"Посејдон" је подводно возило разарајуће снаге, са нуклераним погоном и нуклеарним оружјем, направљен са способношћу да неотркивен пређе неколико хиљада километара пре детонације недалеко од непријатељских обала, изазивајући радиоактивни цунами.

Ово оружје је уплашило Запад, сасвим је јасно. За разлику од ракета које лете ваздухом и где постоји барем некаква шанса да их пресретне противракетна одбрана, против "посејдона" нема никакве одбране. Таква атомска торпеда, која могу да плове великом брзином по дубинама океана, не може да открије радар који би то сигнализирао својој одбрани.

 

Почетак прозиводње - претња или "заблуда"?

Прича о овом разарајућем оружју, о ком се и даљее не зна много, започета је у септембру 2015. године. Руска телевизија НТВ је "случајно" објавила страницу документа на којем су се налазили подаци о "океанском вишенаменском систему", назавном "Статус-6". Отркивање информација догодило се приликом обраћања руског лидера Владимира Путина, који је током говора критикиовао планове Сједињених Америчких Државања о одбраменим ракетним технологијама.

Након тога су се појавила бројна нагађања да ли је у питању било упозорење или погрешна информација која би "непријатељске" државе натерала на размишљање. Међутим, ЦИА претпоставља да је "цурење" било намерно.

Русија је, према подацима америчког Пентагон, првобитно тестирање "Посејдона" обавила 27. новембра 2016. године у Арктичком океану.

Фото: Министерство обороны Российской Федерации

 

 

 

Посејдон - карактеристике

Претпоставља се да је ово оружје роботска мини-подморница, направљена у облику топреда од титанијума, са брзином од преко 100 километара на час. Максимални домет износи 10.000 километара, што чини изводљивим интерконтинентално гађање, и дубине од 1.000 метара.

Дуга је 24 метара, са пречником од око 2 метра, а тежине 100 тона.

Јачина "Посејдона", како поједини извори тврде, износи 2 мегатона, што је далеко слабије од најјаче руске произведене нуклеарке "Цар бомбе", избачене из војне употребе, чија је снага износила 50 мегатона, а детаље о тој најразорнијој атомској бомби икада детонираној можете прочитати овде.

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".