Украјински председник Володимир Зеленски апеловао је јуче на лидере НАТО-а да повећају војну подршку његовој земљи, упозоривши их да би следећа руска мета могле да буду чланице НАТО-а у источној Европи, укључујући Пољску.

- Мађарска жели да остане ван овог рата и неће дозволити трансфер оружја Украјини - рекао је Орбан портпарол његове владе Золтан Ковач. Од почетка руске инвазије на Украјину, Будимпешта прихвата избеглице, али одбија да пошаље војну помоћ и забрањује пренос смртоносног оружја преко своје територије. Орбан је осудио руску инвазију на Украјину, али се уздржао од отворене критике председника Владимира Путина и оштро се противио санкцијама руској енергетици.

- Слушај Викторе, знаш ли шта се дешава у Мариупољу? - упитао је Зеленски мађарског премијера.

- Једном за свагда мораш да одлучиш на чијој си страни - рекао је Зеленски у видео-снимку који су емитовали лидери ЕУ окупљени у Бриселу. Осим тога, Зеленски је позвао Мађарску, која је веома зависна од руских енергената, да обустави трговину са Москвом.

- Ако затворимо вентил за нафту и гас, трошкове рата ћемо ставити на леђа мађарских породица - рекао је данас Ковач и закључио: "Не можемо то себи да приуштимо".

Орбан се спрема за парламентарне изборе 3. априла на којима ће трка бити веома тесна јер се опозиција први пут кандидује са једним кандидатом. Лидер опозиције Питер Марки-Зај је из говора председника Зеленског прочитао да је Виктор Орбан "изолован".

Он се сада сматра "(Владимировим) последњим Путиновим савезником у ЕУ и НАТО", рекао је Марки-Зај. Очекивано, изборном кампањом у Мађарској доминира тема рата у Украјини. Шестостраначка опозиција и њен лидер Марки-Зај приказали су изборе као избор Мађара између Истока и Запада, односно између демократије и ауторитарних режима. С друге стране, Орбан и његова странка Фидес се представљају као једини довољно јаки да Мађарску држе подаље од сукоба.

(geopolitika.news)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".