Ово је на брифингу изјавила званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преноси руска агенција Интерфакс .

- Позивамо администрацију Зеленског, не знам како да је назовем, ову групу другова, да размисли о судбини земље, људи, животу становништва, донесе закључке, донесе одговарајуће одлуке. Они су већ пропустили главну шансу за постојање Украјине у својим границама, суверене Украјине, независне Украјине“, рекао је представник руског министарства спољних послова.

Према њеним речима, ту „шансу” су добили 2014. и 2015. године.

- Све платформе су коришћене да се објасни да једноставно не постоји друга опција за државу Украјину осим предузимања одговарајућих корака у оквиру Акционог плана из Минска. У супротном, земља ће се распасти, што видимо сада, пред очима целог света, рекла је Захарова.

Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја рекао је да се Русија одлучила на специјалну операцију у Украјини, тек пошто је исцрпела све мирне и дипломатске начине за решавање сукоба у Донбасу. Поред тога, према његовим речима, томе су допринеле поновљене потврде украјинских власти да неће применити споразуме из Минска одобрене резолуцијом Савета безбедности, као и чињеница да је украјински председник Володимир Зеленски не само потврдио планове земље. да уђе у НАТО, али и запретио напуштањем безнуклеарног статуса Украјине.

Претходно је портпарол турског председника Ибрахим Калин рекао да не види разлог зашто се споразумима из Минска не би дала „још једна шанса“.

(Новости)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".