Ovo je na brifingu izjavila zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi ruska agencija Interfaks .

- Pozivamo administraciju Zelenskog, ne znam kako da je nazovem, ovu grupu drugova, da razmisli o sudbini zemlje, ljudi, životu stanovništva, donese zaključke, donese odgovarajuće odluke. Oni su već propustili glavnu šansu za postojanje Ukrajine u svojim granicama, suverene Ukrajine, nezavisne Ukrajine“, rekao je predstavnik ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Prema njenim rečima, tu „šansu” su dobili 2014. i 2015. godine.

- Sve platforme su korišćene da se objasni da jednostavno ne postoji druga opcija za državu Ukrajinu osim preduzimanja odgovarajućih koraka u okviru Akcionog plana iz Minska. U suprotnom, zemlja će se raspasti, što vidimo sada, pred očima celog sveta, rekla je Zaharova.

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da se Rusija odlučila na specijalnu operaciju u Ukrajini, tek pošto je iscrpela sve mirne i diplomatske načine za rešavanje sukoba u Donbasu. Pored toga, prema njegovim rečima, tome su doprinele ponovljene potvrde ukrajinskih vlasti da neće primeniti sporazume iz Minska odobrene rezolucijom Saveta bezbednosti, kao i činjenica da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne samo potvrdio planove zemlje. da uđe u NATO, ali i zapretio napuštanjem beznuklearnog statusa Ukrajine.

Prethodno je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin rekao da ne vidi razlog zašto se sporazumima iz Minska ne bi dala „još jedna šansa“.

(Novosti)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".