Свечаној церемонији на Багдали, присиствују бројни грађани који су развили српску тробојку дугачку 130 метара, а пре откривања споменика минутом ћутања одата је пошта овом хероју.

Вучић је поручио да нам је обавеза да негујемо сећања на велике људе који су државу задужили и да овај споменик много касни.

„Овај предивни споменик касни, много касни и по мало срамотно касни. Као народ и као држава наша је обвеза да негујемо сећања на велике људе који су државу задужили, неки су је градили, неки одбранили, а ђенерал Вељко ју је градио и одбранио увек тамо где је било најтеже“, истакао је он.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

 

Председник Вучић постхумно је ове године одликовао Раденовића, предводника Посебних јединица полиције (ПЈП) из Призрена, једног од највећих јунака српске полиције у сукобима на Косову и Метохији.


Он и његова јунаштва у борби за Ораховац и околна села, која су били у опсади током које је киднаповано више од 100 неалбанских цивила опевана су у песми "Ђенерале, Ђенерале".

Био је рањен у Вуковару, а на КиМ му је снајпер погодио капу.

Споменик се налази поред новог кружног тока на Багдали, висок је око три метра, а његов аутор је Томо Коматина.

Вељко Раденовић представљен је у униформи, а пред њега као симбол отпора налази се вук.

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 

Фото: Танјуг/Јадранка Илић

 


Након откривања споменика, Вучић је ће положити венац на споменик погинулим борцима 125. моторизоване бригаде, који се налази у Паруновцу.

За време сукоба на КиМ и НАТО агресије на СР Југославију 1999. године, 125. моторизована бригада била је у саставу Приштинског корпуса, а током сукоба погинуло је 94 њених припадника.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".