Мариупољ брани батаљон Азов – од стране Руса означен као неонацистички, а по свом убеђењу националистички.

Након више од две недеље гранатирања Мариупоља, руске снаге су синоћ послале захтев украјинским властима – предаја до пет ујутру, како би цивили напустили град, а Русија успоставила своју власт. Кијев је одбио да преда Мариупољ, у ком су становници под опсадом данима са мало хране, воде и електричне енергије.

Заменица премијера Украјине, Ирина Верешчук, рекла је да "нема говора о предаји" и да је руска страна већ обавештена о томе.

После низа неуспелих покушаја, хуманитарни коридор из Мариупоља успостављен је тек пре неколико дана и то уз велике проблеме у функционисању. Према појединим проценама, у том граду и даље налази око 300.000 цивила. С обзиром да су руске трупе опколиле град, украјински званичници тврде да нема начина да становницима Мариупоља доставе храну, лекове и остале потрепштине.

Фото: АП

 

Електричне енергије нема скоро недељу дана, због чега су грађани практично одсечени од остатка земље.

Зашто баш Мариупољ?

Од самог почетка рата највећи притисак руских снага био је управо на Мариупољу, граду који ни 2014. године проруске снаге из Донбаса нису успели да освоје. Први разлог је географски положај Мариупоља. Административно, Мариупољ припада Доњецкој области која уз Луганску област чини Донбас регион.

Мариупољ није део Доњецке народне републике (ДНР) коју су 7. априла 2014. године. ДНР заузима тек трећину територије Доњецке области, али су у њеном саставу већи градови, укључујући и Доњецк који је од Мариупоља удаљен око 100 километара.

Заузимањем Мариупоља проруске снаге омогућили би стварање такозваног копненог коридора до Крима. Самопроглашене Доњецка народна република и Луганска народна република (ЛНР) нису копнено повезане са Кримом, полуострвом које је после рефередума 16. марта 2014. године прогласило отцепљење од Украјине и припајање Русији.

Украјина, ЕУ и САД никада нису признале резултате референдума, због чега Кијев сматра Крим, као и ДНР И ЛНР, деловима своје “привремено окупиране територије”. Међутим, Москва сматра Крим делом Руске федерације. Преко Кримског моста који прелази преко Керчког мореуза Крим је повезан са Русијом, док су ДНР и ЛНР копненом границом повезане са Русијом. Међутим, између Крима, ЛНР и ДНР не постоји копнена веза.

Други разлог је економске природе. Мариупољ је најпрометнија лука на Азовском мору, које је мореузом спојено са Црним морем. Евентуалним заузимањем града, Русија би задала економски ударац Украјини, а себи омогућила још једну сигурну морску руту.

Трећа, и можда најбитнија ствар за Путина лично – Мариупољ брани батаљон Азов.

Шта је батаљон Азов?

Иако је Русија на почетку рата тражила "денацификацију" Украјине, сада је одлучено да ће ипак руске трупе само извршити овај задатак. Једна од локација која је погодна за поменуту "денацификацију" је управо Мариупољ, који је под заштитом батаљона који је назив добио по Азовском мору.

Батаљон Азов формиран је да пружи отпор снагама које подржава Русија у Доњецку и Луганску.

Фото: АП

 

За Украјинце су браниоци из овог батаљона хероји који се боре против далеко бројнијих руских освајача, док су за Русију они неонацисти и њихово порекло лежи у неонацистичкој групи под називом Патриоте Украјине. Они носе паганске ознаке Волфсангела, које су користиле озлоглашене нацистичке СС јединице и које фаворизују неонацисти.

Током година, Азов је постао део Националне гарде Украјине, а специфичан је јер привлачи мешавину националиста, ултранационалиста и младића који гаје одбојност према Русији. Половина припадника овог батаљона долази са истока, а многи од њих говоре руски језик.

Они се сада боре да потисну руске трупе из околине Мариупоља, док ће за Русију највећи успех бити ако победи батаљон Азов на његовом терену.

(Вести онлајн)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".