“Бела лађа” је индиректни наставак филмског хит серијала “Тесна кожа”, с тим што је улогу Димитрија Пантића, уместо Николе Симића преузео Петар Краљ. У улози Пантићевог највећег противника Срећка Шојића, нашао се, као и у филмском серијалу, Милан Лане Гутовић.

Такође, разлика је и та што главни актер није Пантић, већ Шојић. Он је бизнисмен и председник Странке здравог разума коју финансира Шојићев рођак по баби, Тихомир Стојковић “Тика Шпиц” (Предраг Смиљковић).

Фото: Јутјуб принтскрин/MsNiksic2

 

 

Његов заменик у странци је Пањковић (Драган Вујић), а његов вечити противник је Хаџи-Здравковић (Предраг Ејдус), председник странке „Демократска ренесанса“.

Породицу Пантић чине поред Димитрија, жена Персида (Љиљана Драгутиновић), синови Маринко (Миленко Заблаћански) и Блашко (Ненад Јездић), и кћерка Мирјана (Мирјана Мина Лазаревић). Маринко је разведен, док је Мира пред ивицом развода јер се преселила да живи код Пантића.

Међутим, нико се никад није запитао зашто је у овој поставци дошло до озбиљних измена током саме серије. За време снимања другог циклуса, трагично је погинуо глумац Миленко Заблаћански, па је његов лик Павић преселио у Беч.

Фото: Јутјуб принтскрин/MsNiksic2

 

 

Готово истовремено, због повлачења Цеце Бојковић, из серије је повучен лик Јасмине Пантелић. Неколико споредних ликова искључено је из радње пре петог циклуса (Драган Јовановић и Дубравка Мијатовић су се повукли из серије - интересантно је да су то исто урадили и током продукције “Срећних људи“).

Ипак, најозбиљније промене су се догодиле пред снимање шестог циклуса, када су морале да буду уклоњене обе главне улоге. Наиме, 10. новембра 2011. године, преминуо је Петар Краљ, а због великог значаја, његов лик је и даље уз велика ограничења био присутан у серији (без дијалога и приказивања лица), али је потом пресељен у болницу.

Одмах потом, серију је напустио и Милан Лане Гутовић јер продуценти нису хтели да му исплате хонорар од 7.000 евра по епизоди, колико је тражио, па је његовог лика сценариста послао у затвор. Ту улогу преузео је Шојићев кум Баћко, којег је глумио Бранимир Брстина.

Тада је РТС морао да промени шпицу серије, али и музику.

Фото: Јутјуб принтскрин/MsNiksic2

 

 

Када се све то узме у обзир, може се заиста рећи да је ову серију заиста пратило много малера, али и смрти.

Од 2006. године до данас међу живим глумцима из ове серије више нису: Петар Краљ, Миленко Заблаћански, Душан Голумбовски, Михајло Миша Јанкетић, Предраг Ејдус и Милан Гутовић.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".