Кинески званичници истакли су да никада неће заборавити агресију Северноатлантског савеза на овим просторима током 1999. године и кршења међунардоног права.

А због чега Кинези никако не могу да забораве и опросте Југославију и мрачну 1999. годину?

Током агресије НАТО алијансе на Југославије, 7. маја, у вечерњим сатима, десио се крвави међународни преседан са људским жртвама - погођена је и срушена кинеска амбасада у престоници некадашње Југославије.

 

Фото: Д. Миловановић

 

 

Дипломатско представништво Кине погођено је са три пројектила. Два су погодила јужни део зграде лоциране на Новом Београду, један приземље, а други последњи спрат. Трећа ракета срушила је приземље и подрум западног дела амбасаде.

Приликом, како је извињавајући се навео тадашњи амерички председник Бил Клинтон, "случајног" напада разорене су и помоћни објекти у склопу кинеског дипломатског комплекса, захватајући и пословне зграде у непосредној близини, као што су "Енергопројекта" и "Стамбено-пословног центра ЈБЦ".

У том НАТО нападу на амбасаду настрадле су три особе, кинески држављани - млади брачни пар и новинари Гуангминга Хсу Сингху (31) и Жу Јинг (27), као и новинар агенције Синхау, Шао Јунхаун. Неколико десетина особа задобило је телесне повреде приликом ове несреће.

- Кина никада неће заборавити ко је бомбардовао кинеску амбасаду у Југославији и нису јој потребна предавања оних који су прекршили међународно право - наводи се на сајту кинеске мисије при Уједињеним нацијама, који су на овај начин још једном показали став о "случајном" нападу на њихову амбасаду у Београду, као и о тадашњим америчким војним акцијама.

На месту срушеног конзулата у српскоj престоници данас се налази Кинески културни центар.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".