Од када је Везув еруптирао у августу 79. године, градови које су прогутали лава и пепео до данас су неисцрпан извор истраживања.

Како ствари стоје, шеездесетих година прошлог века у рушевинама Херкуланума пронађено је тело човека који се угушио у вулканском пепелу. Тај случај не би био необичан да код у остацима лобање овог човека није пронађено сјајно црно стакло. До закључка да се заправо ради ради о мозгу дошли су италијаснки истраживачи са Напуљског универзитета Федерико ИИ, а истраживање је објављено у часопису Тхе Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине.

А ево и шта се заправо десило.

Многи научници тврде да је ткиво мозга, које је сагорело на екстремно високој температури, подвргнуто процесу који се назива витрификација. Приликом археолошких ископавања, веома ретко се може пронаћи мождани ткиво, јер се оно брзо разграђује, у појединим случајевима ткиво може донекле бити сачувано јер се масти из ткива претварају у глицерол соли и масних киселина и - постају сапун.

Међутим, у овом случају, ткиво је изложено толико високој температури, можда чак и 520 степени Целзијуса, да је постало витрификовано. Витрификација је иначе поступак у ком се супстанце излагањем веома високим температурама, претварају у стакло.

А да то није неки остатак покућства, него засита мозак, сугерисало је још неколико трагова. Један од доказа је тај што је стакло садржало неколико протеина који могу да се пронађу само у ткиву људског мозга. Такође, научници су у стаклу открили и трагове мансих киселина које се налазе у корену косе човека и најзад, нигде другде на телу или око њега није пронађено ништа слично том стакленом материјалу.

Научници истичу да је ово откриће веома јединствено и први пут виђено у кконтексти археологије. Извештаје о стакленим мозговима видели су само још међу жртвама бомбардовања Дрездена у Другом светском рату.

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".