Скоро 40 чланова Конгреса жели да Џо Бајден (79) следи преседан који је поставио његов претходник, бивши председник Доналд Трамп, пошто недавне анкете све више показују да све више америчких држављана није сигурно у Бајденову менталну способност за захтеван посао председника, који једнако носи огромну одговорност са собом.

На челу са бившим лекаром Беле куће Ронијем Џексоном из Тексаса, 37 других републиканских колега потписали су у уторак писмо Бајдену у којем су рекли да су "забринути" због његовог "тренутног когнитивног стања".

- Моје колеге и ја поново тражимо од председника Бајдена да се одмах подвргне формалном когнитивном прегледу, као што је Монтреалска когнитивна процена (МОЦА), рекао је Џексон.

- Као бивши лекар три председника САД, знам шта је ментално и физички потребно да би се извршиле дужности врховног команданта и шефа државе, додао је Џексон. 

- Џо Бајден је непрестано доказивао мени и свету да нешто није у реду. Амерички народ заслужује да има апсолутно поверење у когнитивне способности свог председника.

Републиканац из Тексаса рекао је да ц́е полагање „когнитивног теста бити важан први корак” за Бајдена да увери забринуте Американце да је способан за функцију или „да идентификује и правилно лечи симптоме оштец́ења који су у складу са различитим когнитивним болестима, као што је нпр. Алцхајмерова болест, васкуларна деменција, Паркинсонова болест или мултипла склероза.

- Ово није страначко питање. Када сам разговарао о полагању когнитивног теста са председником Трампом, он је био нестрпљив да увери амерички народ и да стави у кревет приче лажних медија, написао је Џексон.

- Зашто председник Бајден нец́е учинити исто?

- Можемо само да претпоставимо најгоре ако се не повинује истом стандарду који је његова сопствена странка захтевала од претходне администрације“, напоменуо је даље.

У свом писму, конгресмени су рекли да „верују да, без обзира на пол, године или политичку партију, сви председници треба да следе пример бившег председника Трампа да документују и демонстрирају здраве менталне способности“.

- Док сте прошли годишњи физички преглед 19. новембра 2021, или се нисте суочили са когнитивним тестом или су ти резултати били скривени од јавности, наставила је група републиканаца. Додали су да док је садашњи лекар из Беле куц́е физички ослободио Бајдена, конгресмени су написали да су забринути за ваше менталне способности.

- Асоцијација за Алцхајмерову болест наводи „промене расположења и личности, укључујуц́и „лако узнемирење“ као један од десет знакова менталног пада“, написали су. „Показали сте ову врсту промене расположења током седнице кабинета 24. јануара 2022, када очигледно нисте знали да вам је микрофон укључен након што сте завршили уводну реч, а репортера Беле куц́е назвали сте 'глупим сином аб-- ' као одговор на питање које је поставио о инфлацији.

Џексон је раније рекао да верује да Бајден показује знаке когнитивног пада и да га треба проверити да ли постоји могуц́ност. "Мислим да сваки дан показује да се нешто дешава“, рекао је он за Фока Њуз у јулу.

- Не морате бити лекар да бисте погледали ово понашање и видели да се нешто дешава, додао је он.

- Он једноставно не стари грациозно у овом тренутку.

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".