Десетине милиона људи широм земље суочава се са ограничењима, укључујући целу провинцију Ђилин и технолошки центар Шенжен, пошто власти извештавају о рекордном броју случајева заразе, преноси ББЦ.

Тојота, Фолксваген и добављач Епла, Фокскон, спадају међу погођене фирме. Карантини су изазвали забринутост да би кључни ланци снабдевања могли бити поремећени, а питање је колико су се уопште и опоравили од потреса из претходне две године.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Кина је данас пријавила рекордан број - више од 5.000 случајева, већином у Ђилину. Свих 24 милиона становника североисточне покрајине у понедељак је стављено у изолацију.

Ово је први пут да је Кина ограничила читаву провинцију, још од затварања Вухана и Хебеја на почетку пандемије. Становницима је забрањено кретање, а свако ко жели да напусти провинцију Ђилин мора да затражи дозволу полиције.

Власти у граду Лангфанг, који се граничи са Пекингом, такође су данас увеле хитне мере затварања.

Фото: Танјуг/АП

 

 

Предузећима у многим погођеним регионима речено је да се затворе или да њихови запослени раде од куће, осим ако не пружају основне услуге попут хране, комуналних услуга или других потрепштина. Фокскон, који производи Ајфон телефоне за Епл, прекинуо је своје пословање у Шенжену у понедељак.

Али, има неколико производних локација у Кини, и рекао је за ББЦ да је "прилагодио производну линију како би минимизирао потенцијални утицај". Његова фабрика у Џенгџоу - највећа светска фабрика ајфона - и даље је отворена, јер град није погођен рестрикцијама.

Тојота, која је затворила своју фабрику у граду Чангчун у провинцији Ђилин, није дала временски оквир када ће се посао наставити. Јапански произвођач аутомобила рекао је за британски сервис да је тај потез направљен да би се размотрио "утицај рада добављача" и "безбедност и сигурност запослених и повезаних лица".

Фото: Танјуг/АП

 

 

Немачки произвођач аутомобила Фолксваген такође је обуставио пословање у Чангчуну, рекавши да је производња аутомобила Фолксваген и Ауди и њихових компоненти "погођена", али да се нада да ће поново отворити своју фабрику у четвртак.

Аналитичари: "Таква блокада су се дешавала и раније"

Аналитичари верују да би компаније могле да управљају поремећајима.

"Таква блокада су се дешавала и раније, а градови су се поново отворили у кратком временском периоду након што је број случајева корона био под контролом" - рекао је за Би-Би-Си Јеанг Ченг Линг, виши инвестициони стратег у сингапурској ДБС банци.

Аналитичарка УБС-а Грејс Чен рекла је да Шенжен није "главна" производна локација за добављаче, али би било забрињавајуће ако би се блокада проширила на Шангај и околна подручја, јер је регион кључно производно средиште за преносне рачунаре, сервере и паметне уређаје.

(Телеграф)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".