Desetine miliona ljudi širom zemlje suočava se sa ograničenjima, uključujući celu provinciju Đilin i tehnološki centar Šenžen, pošto vlasti izveštavaju o rekordnom broju slučajeva zaraze, prenosi BBC.

Tojota, Folksvagen i dobavljač Epla, Fokskon, spadaju među pogođene firme. Karantini su izazvali zabrinutost da bi ključni lanci snabdevanja mogli biti poremećeni, a pitanje je koliko su se uopšte i oporavili od potresa iz prethodne dve godine.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kina je danas prijavila rekordan broj - više od 5.000 slučajeva, većinom u Đilinu. Svih 24 miliona stanovnika severoistočne pokrajine u ponedeljak je stavljeno u izolaciju.

Ovo je prvi put da je Kina ograničila čitavu provinciju, još od zatvaranja Vuhana i Hebeja na početku pandemije. Stanovnicima je zabranjeno kretanje, a svako ko želi da napusti provinciju Đilin mora da zatraži dozvolu policije.

Vlasti u gradu Langfang, koji se graniči sa Pekingom, takođe su danas uvele hitne mere zatvaranja.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Preduzećima u mnogim pogođenim regionima rečeno je da se zatvore ili da njihovi zaposleni rade od kuće, osim ako ne pružaju osnovne usluge poput hrane, komunalnih usluga ili drugih potrepština. Fokskon, koji proizvodi Ajfon telefone za Epl, prekinuo je svoje poslovanje u Šenženu u ponedeljak.

Ali, ima nekoliko proizvodnih lokacija u Kini, i rekao je za BBC da je "prilagodio proizvodnu liniju kako bi minimizirao potencijalni uticaj". NJegova fabrika u DŽengdžou - najveća svetska fabrika ajfona - i dalje je otvorena, jer grad nije pogođen restrikcijama.

Tojota, koja je zatvorila svoju fabriku u gradu Čangčun u provinciji Đilin, nije dala vremenski okvir kada će se posao nastaviti. Japanski proizvođač automobila rekao je za britanski servis da je taj potez napravljen da bi se razmotrio "uticaj rada dobavljača" i "bezbednost i sigurnost zaposlenih i povezanih lica".

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nemački proizvođač automobila Folksvagen takođe je obustavio poslovanje u Čangčunu, rekavši da je proizvodnja automobila Folksvagen i Audi i njihovih komponenti "pogođena", ali da se nada da će ponovo otvoriti svoju fabriku u četvrtak.

Analitičari: "Takva blokada su se dešavala i ranije"

Analitičari veruju da bi kompanije mogle da upravljaju poremećajima.

"Takva blokada su se dešavala i ranije, a gradovi su se ponovo otvorili u kratkom vremenskom periodu nakon što je broj slučajeva korona bio pod kontrolom" - rekao je za Bi-Bi-Si Jeang Čeng Ling, viši investicioni strateg u singapurskoj DBS banci.

Analitičarka UBS-a Grejs Čen rekla je da Šenžen nije "glavna" proizvodna lokacija za dobavljače, ali bi bilo zabrinjavajuće ako bi se blokada proširila na Šangaj i okolna područja, jer je region ključno proizvodno središte za prenosne računare, servere i pametne uređaje.

(Telegraf)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".