Истраживачи су упоредили генетски материјал корњача које тренутно живе на Сан Кристобалу са костима и шкољкама пронађеним 1906. године у пећинама и планинским пределима острва. Утврђено је да се генетски материјали врста разликују. 

Научници који су истраживали ово подручје током 20. века никада нису стигли до равница које се налазе североисточно од острва, а настањене су корњачама. На том простору живи око 8.000 корњача.

- Врста џиновске корњаче која насељава острво Сан Кристобал, науци позната као Chelonoidis chathamensis, генетски се поклапа са различитим врстама корњача - наведено је из министарства за животну средину Еквадора. 

Сматрало се да је врста Chelonoidis chathamensis, изумрла, а да је острво Галапагос било дом две различите врсте корњача, које су живеле у равници и на висоравнима.

Галапагоска острва у Пацифику, налазе се око 1.000 километара од Еквадора. Заштићена су подручја која насељавају различите врсте дивљих животиња, а дом су јединствене флоре и фауне.

Архипелаг је постао познат по запажањима британског геолога и природњака Чарлса Дарвина и његовом проучавању еволуције Галапагоса.

На Галапагоским острвима живело је 15 врста џиновских корњача, од којих су три изумрле пре неколико векова, према тврдњама Националног парка Галапагос.

Током 2019. године примерак Chelonoidis phantastica, пронађен је на острву Фернандина, а сматрало се да је врста изумрла.

Студија истраживача са Универзитета Њукасл у Британији, Јела у Сједињеним Државама, америчке невладине организације Галапагос и других институција објављена је у научном часопису Heredity.

Истраживачи ће наставити са проучавањем ДНК из костију и оклопа корњача које живе у Сан Кристобалу.

(Science alert)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".