То се ради уз помоћ апликације за мобилно банкарство једноставним приказивањем или скенирањем "НБС ИПС QР" кода и то одабиром једне од две опције - "ИПС покажи" или "ИПС скенирај". У пракси то ће изгледати тако што купац дође на касу, отвори апликацију банке и покаже свој код и плати рачун.

КОРАК 1

Да би се плаћало мобилним новчаником, потребно је да се поседује платна картица, али и да се на телефону инсталира апликација банке која пружу ову услугу и омогућава лакше трансакције. Апликација банке се покреће уз помоћ кода који се добија у банци.

КОРАК 2

Након инсталирања апликације, потребно је да корисници укључе опцију "НФЦ" на телефону и унесу податке са картице у апликацију или одаберу ознаку "дигитализуј". Захваљујући напредним технологијама токенизације паметни телефон се претвара у мобилни новчаник који је увек са вама.

КОРАК 3

Када се све инсталира на екрану се појави ИПС QР код који је ваша картица и који потом покажете на каси. Трговац га скенира читачем или ако се ради о мањим трговинама, камером на телефону на којем већ постоји апликација за прихватање инстант плаћања.

КОРАК 4

Друга опција је "ИПСскенирај", подразумева такође улазак у апликацију банке, где се кликне на икону на којој то пише и потом камером на мобилном скенира ИПС QР код, после чега се купцу у апликацији појављује износ са рачуна куповине.

КОРАК 5

Када купац потврди свој идентитет, плаћање рачуна биће завршено за неколико секунди. Највећа предност ове технологије је та што им у цену неће бити урачуната никаква провизија, јер је трговци не плаћају банкама као што је то у случају платних картица, те то неће зарачунавати ни својим потрошачима. Предност за трговце је што ће новац од овако плаћених рачуна добити одмах, а не накнадно као када се плаћа картицама.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".