To se radi uz pomoć aplikacije za mobilno bankarstvo jednostavnim prikazivanjem ili skeniranjem "NBS IPS QR" koda i to odabirom jedne od dve opcije - "IPS pokaži" ili "IPS skeniraj". U praksi to će izgledati tako što kupac dođe na kasu, otvori aplikaciju banke i pokaže svoj kod i plati račun.

KORAK 1

Da bi se plaćalo mobilnim novčanikom, potrebno je da se poseduje platna kartica, ali i da se na telefonu instalira aplikacija banke koja pružu ovu uslugu i omogućava lakše transakcije. Aplikacija banke se pokreće uz pomoć koda koji se dobija u banci.

KORAK 2

Nakon instaliranja aplikacije, potrebno je da korisnici uključe opciju "NFC" na telefonu i unesu podatke sa kartice u aplikaciju ili odaberu oznaku "digitalizuj". Zahvaljujući naprednim tehnologijama tokenizacije pametni telefon se pretvara u mobilni novčanik koji je uvek sa vama.

KORAK 3

Kada se sve instalira na ekranu se pojavi IPS QR kod koji je vaša kartica i koji potom pokažete na kasi. Trgovac ga skenira čitačem ili ako se radi o manjim trgovinama, kamerom na telefonu na kojem već postoji aplikacija za prihvatanje instant plaćanja.

KORAK 4

Druga opcija je "IPSskeniraj", podrazumeva takođe ulazak u aplikaciju banke, gde se klikne na ikonu na kojoj to piše i potom kamerom na mobilnom skenira IPS QR kod, posle čega se kupcu u aplikaciji pojavljuje iznos sa računa kupovine.

KORAK 5

Kada kupac potvrdi svoj identitet, plaćanje računa biće završeno za nekoliko sekundi. Najveća prednost ove tehnologije je ta što im u cenu neće biti uračunata nikakva provizija, jer je trgovci ne plaćaju bankama kao što je to u slučaju platnih kartica, te to neće zaračunavati ni svojim potrošačima. Prednost za trgovce je što će novac od ovako plaćenih računa dobiti odmah, a ne naknadno kao kada se plaća karticama.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".